Katastrof. Claes Thim såg bland annat hur området vid lyftkranen saknade avspärrningar och att arbetarna obehindrat gick under kranen. Foto: Anna Ledin Wirén / Claes Thim

Arbetet med nya museet stoppades akut

Arbetet med Hus 9 i Norra Djurgårdsstaden avstannade förra veckan. Både målare och elektriker lämnade platsen som ansågs kunna innebära livsfara. Först i dag, nio dagar senare, återvände de till jobbet.

  • Publicerad 16:30, 31 okt 2019

Den 22 oktober gjorde Claes Thim, regionalt skyddsombud hos Elektrikerna, ett platsbesök i Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden. Det han såg i Hus 9, där spårvägsmuseet ska flytta in, beskriver han som något av det värsta han upplevt under sin tid som skyddsombud.

– Det första vi ser är en lastbil med lyftkran som lyfter material utan att området är avspärrat. Det måste spärras av så ingen som går där under riskerar att dö.

– Sedan var det undermåliga skyddsräcken som de gjort själva av klent och trasigt virke. Skulle någon snubblat mot räcket på fjärde våningen hade de troligtvis fallit ned till marken, säger han.

Snart öppnar Stockholms nya kulturcentrum

Claes Thim fortsätter med att berätta om hur gasflaskor stod helt oskyddade, att det saknades skyltar som pekade ut utrymningsvägar, att belysningen var dålig och att det låg skräp överallt. Även personalutrymmena var under all kritik.

– Det var jätteskitigt och ostädat. Det var mycket klotter också, ”din mamma är en hora”, "sug min stora kuk" och liknande. Det blev jag jävligt förbannad över. Det är verkligen inte acceptabelt, säger han.

Klottret var inte tillräcklig anledning för att stoppa arbetet, men däremot ansågs andra brister kunna innebära livsfara. Både el- och målarentreprenörerna valde därför att ta bort sina anställda från arbetsplatsen.

Först i dag är arbetet igång igen.

Marcus Nord, arbetschef på byggbolaget Cobab, skrev i ett mejl till ÖstermalmDirekt i går att den "uppkomna situationen är tråkig och allvarlig" och att arbetsmiljön har högsta prioritet.

"Det är bra att bristerna nu kommit upp och vi avbröt direkt berörda arbeten och stängde av berörda delar av byggnaden och satt personal på att åtgärda dessa brister. Efter en gemensam syn 2019-10-30 kommer nu målare och elektriker att återgå till arbetsplatsen", skrev han.

De egenhändigt byggda räckena visade sig vara potentiella dödsfällor. Foto: Claes Thim

Foto: Claes Thim

Foto: Claes Thim

Foto: Claes Thim

Helt oskyddade gasflaskor fanns på platsen. Foto: Claes Thim