Stöd. Planen är att kommunen i framtiden ska kunna stötta privata markägare i Järfälla som vill ha hjälp med avhysning av illegala bosättningar. Foto: Mikael Andersson

Arbetet mot illegala läger i Järfälla trappas upp

De senaste åren har problemet med illegala bosättningar i naturområden runtom i Järfälla ökat. Kommunen jobbar för att få bukt med problemet, och efter att frågan väckts i sociala medier har de trappat upp sitt arbete.

  • Publicerad 16:33, 29 apr 2019

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Mikael Andersson

De senaste veckorna har det i den lokala Facebook-gruppen Varning i Järfälla skrivits om den nedskräpning som råder i naturområden runtom i Järfälla, till följd av olagliga bosättningar.

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, menar att frågan om avhysning och nedskräpning är prioriterad för kommunen.

– Det vi ser är jätteallvarligt, det tar tid och ekonomiska resurser att hålla rent. Det är en hårt prioriterad fråga och det är inte okej att det ser ut som det gör, säger hon och fortsätter:

– Vi vet att problemet funnits ett tag, men nu har det blivit väldigt mycket på en gång, och vi har intensifierat arbetet. Men allt kommunen gör måste ske enligt regelverket, och jag kan förstå att det uppfattas som att det tar tid.

Vill hjälpa privata markägare

Vad kommunen kan göra beror på situationen – som om marken ägs av kommunen själva eller inte (se faktaruta). Därför pågår ett arbete som ska göra att kommunen kan fungera som ett stöd för privata markägare som vill ha hjälp med med avhysning.

En av administratörerna i Varning i Järfälla, Fredrik Grufman, har vid flera tillfällen arrangerat städdagar i olika naturområden i Järfälla då medlemmar i gruppen plockat skräp.

– Det är problematiskt att det ser för jäkligt ut i skogen, det är inte svårare än så. Vi har plockat tonvis med skräp bara i skogen bakom Biltema (Veddesta, reds. anm), och ändå finns det mycket kvar, säger Fredrik Grufman.

Han tycker att kommunen blivit snabbare och bättre på att hantera bosättningarna sedan årsskiftet.

– Tidigare har de inte löst det på något bra sätt, men efter årsskiftet med kommunens nya ledning har kommunen jobbat övertid med att röja platser som vi har identifierat som problematiska, säger Fredrik Grufman.

I Facebookgruppen lägger ni även upp bilder inifrån tält och och andra bosättningar där människor lever. Varför gör ni så?

– Annars ser folk inte hur det är. Vi är inte inne och vänder på folks lakan, om det är folk som bor där går vi inte dit, naturligtvis.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla Foto: Mikael Andersson

"Frekventa bosättningar som dyker upp"

Det är polisen, som ihop med kronofogden, antingen genomför eller är med vid avhysningar.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, upplever att rutinerna hos kommunen numera sitter bättre, men att det beroende på situation och personalbrist hos polisen ibland kan dröja innan en avhysning kan genomföras.

– I Järfälla har vi frekventa bosättningar som dyker upp. Det är inte polisens ansvar att en bosättning städas undan, utan markägarens. Och om en träkoja eller presenning finns kvar efter en avhysning, ja, då kommer människor tillbaka dit. Det är inte så konstigt, säger Magnus Nilsson.

Han uppger att det främst är EU-medborgare som är tillresta till Sverige som bor i bosättningarna. I de fall som polisen genomfört avhysningar i Järfälla har det inte funnits barn inblandade.

Det här gör kommunen

För att anmäla en illegal bosättning går det att kontakta Järfälla kommuns servicecenter.

Om bosättningen finns på privatägd mark är det upp till markägaren om hen vill agera.

Om bosättningen finns på kommunägd mark och är detaljplanerad kontaktar kommunen polisen, som genomför en avhysning. De boende får då några timmar eller ett dygn på sig att lämna platsen ihop med information om vad som gäller. Det är sedan kommunens ansvar att städa.

Om bosättningen finns på kommunägd mark som inte är detaljplanerad, kan kommunen polisanmäla bosättningen och kontakta kronofogden om en så kallad handräckning, för att kunna göra en avvhysning. Det är sedan kommunens ansvar att städa.

Källa: Järfälla kommun

Stockholm Direkt