Taxi Arboga vann upphandling om särskild skolskjuts, färdtjänst, resor till dagverksamhet och daglig verksamhet. Foto: Mostphotos

Arboga taxi vann upphandling om färdtjänst

Enköping Kommuns upphandling för taxiresor är klar och bolaget Arboga taxi vann uppdraget. – Det här är prisnivåer där vi inte kan få lönsamhet, säger Anders Gustavsson på Taxi Enköping

  • Publicerad 15:14, 27 mar 2017

Kommunen använder taxiresorna för särskild skolskjuts, färdtjänst, resor till dagverksamhet och daglig verksamhet. Taxiresorna körs också för så kallad kompletteringstrafik och berör de som bor långt från befintlig kollektivtrafik.

I dag körs taxiresorna av Taxi Exact, men framöver är det alltså Arboga Taxi som kör.

– Arboga taxi vann upphandlingen. De vann eftersom de lämnade det mest fördelaktiga budet bland de bolag som klarade kraven i upphandlingen. Det är ett väletablerat bolag som har kört flera liknande uppdrag tidigare, säger Agneta Svensk, stabschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, till Enköpings kommuns hemsida.

Anders Gustavsson på Taxi Enköping säger:

– I en upphandling där priset i princip är det enda avgörande har vi inget att sätta emot – det här är prisnivåer som vi inte kan vara på om vi ska ha lönsamhet i verksamheten.

Besviken?

– Nja, det är väl blandade känslor. Klart man är besviken, men är det de här priserna som gäller så...

Tror du att Arboga Taxi kommer att klara det?

– Det får Arboga Taxi svara på, vi önskar dem lycka till, men vi kommer att följa upp så avtalen verkligen hålls.

På en punkt är dock Gustavsson irriterad:

– Det är riktigt dåligt av kommunen att gå ut med den här informationen i ett pressmeddelande innan vi som är berörda fått besked. De säger att de skickat mail, men jag har inte fått något och inte heller en annan sökande jag pratat med visste om beslutet.

Nu är det tio dagars överprövningstid, enligt vad som sägs på kommunens hemsida. Normalt sett kan kommunen skriva avtal efter den perioden.

Redan nu har ett av bolagen lämnat in en överprövning på förfrågningsunderlaget.

Peter Ajaxon på Taxi Exact skriver till förvaltningsrätten: "...kräver en lönebild för anställda som är betydligt högre än de kollektivavtal som vi följer vilket är helt oacceptabelt" och anser att upphandlingen ska underkännas.

Ajaxon hänvisar också till ett liknande scenario i Västmanland där en upphandling fick göras om.

– Vi har satt tydliga krav på goda arbetsrättsliga villkor. Våra kunder behöver hög kvalitet och kontinuitet. Med det här kravet tror vi att våra kunder gynnas. Allt fler kommuner tar med det här kravet i sina kommande upphandlingar, säger Agneta Svensk på Enköpings kommun.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02