Plan. Så här skulle Ekerö arena kunna se ut. Foto: Illustration: Nicolas Besserer/Salabim & Södergruppen arkitekter

Arenagrupp räknar med stor besparing

Ekerö arena skulle lösa kommunens investeringsbehov för upp till 400 miljoner kronor. Det hävdar arenaföretaget själv i en rapport.

  • Publicerad 12:17, 8 dec 2017

Kommunen har i nuläget inget politiskt uppdrag att utreda Träkvistavallen och framtida investeringar, utan vi avvaktar tills våra förtroendevalda ger oss ett uppdrag.

Ekerö arena har tolkat kommunens nyligen antagna investeringsbudget, och menar att många av posterna skulle lösas av jättesatsningen vid Träkvistavallen.

Några av posterna i investeringsbudgeten är direkt riktade, men för andra har det inte specificerats var i kommunen dessa ska ligga. Alltså kan en del gälla investeringar på till exempel Adelsö eller Färingsö, som då inte skulle lösas av Ekerö arena.

– Men det är rimligt att anta att man bygger där det är tätbefolkat. Finns det bra ytor vid Ekerö arena för spontana aktiviteter så bygger man inte liknande ytor vid Träkvista torg, säger rapportförfattaren och fastighets- och finansanalytikern på Ladza fastigheter Per Hagman.

LÄS ÄVEN: Politikerna fortsatt intresserade av Ekerö arena

Rapporten har inte räknat in de investeringar som krävs för infrastrukturen runt den eventuella arenan. Kostnaderna för dessa är ofta en förhandlingsfråga i diskussionerna om markpriset, menar Per Hagman.

– I den här typen av arbete brukar kommunen ofta kräva att byggbolaget står för de kostnaderna. Och man behöver ju inte nörda ner sig helt i detta för att begripa att ska byggbolaget bekosta väg och vatten så påverkar det naturligtvis markpriset, säger han.

Från tjänstemannahåll vill man inte kommentera rapporten.

– Kommunen har i nuläget inget politiskt uppdrag att utreda Träkvistavallen och framtida investeringar, utan vi avvaktar tills våra förtroendevalda ger oss ett uppdrag, säger Johan Elfver, kommunikationschef på kommunen.

Trots att ett politiskt beslut ännu inte tagits hoppas Per Hagman ändå att bygget ska kunna komma igång relativt snabbt.

– De diskussioner som förts med politiker tyder på att det finns en vilja att genomföra det här. Men kommunala kvarnar maler inte så snabbt, säger han.

Så här har Ekerö arena räknat:

Ekerö arenas kalkyler är baserade på den investeringsbudget som kommunfullmäktige antog den 21 november, och som gäller 2018 med inriktning på 2019-2022.

I den summan ingår investeringar i idrottsanläggningar, renovering av omklädningsrum på Träkvistavallen, ytor för fysisk aktivitet och lokaler för kulturaktiviteter.

Den nya skolan med tillhörande sporthall som fanns med i budgeten för 2017 men som nu flyttats fram till 2023-2025 finns också med i kalkylerna.

Även en simhall har ingått i kalkylerna. Kostnaden för denna har bedömts vara 100 miljoner kronor. En simhall har inte budgeterats för i den kommunbudget som antagits.

Rapporten finns på ekeroarena.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter