För de unga. Temat på årets demokratidag är ungas inflytande. Foto: Kultur och livsmiljö

Årets demokratidag intar Håbo – ”en spännande dag”

De senaste åren har engagemanget för politik minskat drastiskt bland kommunens unga.

  • Publicerad 09:54, 8 okt 2017

Att unga ska ha möjlighet att påverka sina levnadsvillkor är viktigt.

På tisdag är det årets Demokratidag i Håbo. Den arrangeras av kommunen. Unga från årskurs 7 till och med gymnasiets årskurser bjuds in. Temat är ungas inflytande.

I ungdomsrådet, som finns till för att ge ungdomar möjlighet att kommunicera direkt med politiker och tjänstemän och komma med förslag, synpunkter och frågor, har deltagandet varit obefintligt de senaste träffarna.

Demokratidagen har varit en årlig aktivitet med omkring 100 unga i kommunen sedan 2008.

I år handlar dagen om ungas inflytande. Ungdomspedagog och verksamhetsutvecklare Oshy L. Schwartz, förklarar:

– På grund av att vi försöker liva upp ungdomsrådet kommer halva dagen att vara en utbildningsinsats och halva dagen kommer vi att mötas i dialog om formen för det nya ungdomsrådet. Nu har vi ett ungdomsråd som inte fungerar i praktiken, så vi bjuder in till en dialog om dialogen, där ungdomar har möjlighet att diskutera hur de vill påverka och ha inflytande.

Resultatet av Demokratidagen kommer att ligga till grund för hur den fortsatta dialogen mellan unga och politiker i ungdomsrådet kommer att bli.

Vad beror det på att det politiska engagemanget har avtagit?

– Det är en naturlig cykel som alla kommuner brottas med och det behövs en insats en gång med några års mellanrum för att liva upp processen. Vi har sett att unga inte har tyckt att det har varit attraktivt att delta i teman som de inte själva har valt. Nu får de själva lyfta upp vilka ämnen de är intresserade av, säger Oshy.

Vad har du för förväntningar på dagen?

– Vi hoppas på att öka intresset att delta i ungdomsrådet. Det är en väldigt spännande dag vi har framför oss och jag hoppas på en skjuts framåt för ungas inflytande i kommunen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet