Årets julfilm spelas in i Upplands-Bro

Vinterns svenska storfilm filmas delvis i Upplands-Bro. Peter Jöback gör sin första huvudroll i en film inspirerad av hans eget liv, och bilscenerna filmades på Igelkott Studios.

  • Publicerad 15:34, 12 maj 2019

Jag är jordens största kontrollfreak.

Peter Jöback gör sin största filmroll någonsin, och det gör han i Upplands-Bro – bland annat. Övrig inspelning har skett i Åre och Mellerud. 

I filmen ”Jag kommer hem igen till jul” spelar Peter Jöback rollen som Simon, en världsartist som kommer hem till sin familj för att fira jul för första gången på många år.

– Det är inte min historia, men den är inspirerad av min barndom, säger Peter Jöback.

Han beskriver filmen som ett drama med mycket humor och värme.

– Den handlar om försoning och att ta ansvar för sin historia, omfamna den och bära den som en krona på huvudet.

På Igelkott Studios filmade Peter bilscener tillsammans med Johannes Bah Kuhnke, som spelar hans bror i filmen. Han har aldrig varit i en liknande filmstudio förut, som den som Eric Hasso har byggt på Mätarvägen i Brunna.

– Det är jättefint här. Ett riktigt proffsställe.

”Det ser bra ut på riktigt”

Johannes Bah Kuhnke är beredd att hålla med.

– Jag har alltid tyckt att bilscener filmade i studio ser så dåliga ut, men det här ser ju bra ut på riktigt.

Det är dock fruktansvärt varmt framför kameran, det kan Johannes intyga. Han sitter vinterklädd, lager på lager, och när kameran rullar behöver luftventilationen vara avstängd. Men han uppskattar sin roll.

– Filmen utspelar sig under ett par dagars tid och handlar om min väldigt begåvade bror som har fått den mesta uppmärksamheten. Vi ska göra en julkonsert tillsammans och det ska bli roligt, men det finns också en konkurrens mellan oss. Han har tagit sig dit jag bara har drömt om. Jag är den misslyckade som alltid hamnar bakom min brors enorma lyskraft. Det är kul att ta sig an en sådan roll.

Fröet till ”Jag kommer hem till jul” såddes redan 2002, när Peter Jöback spelade in sin julskiva med samma namn.

– När jag först fick frågan om att göra en julskiva tog jag det nästan som en förolämpning. Det är sådant man gör i slutet av sin karriär. Jag var 31 år och tänkte att nu är det slut. Men jag testade några låtar, och när jag sjöng Jul jul strålande jul var det som en känslostorm angrep mig. Hela barndomen spelades upp och kom tillbaka, berättar Peter Jöback.

Julskivan blev hans mest framgångsrika skiva, och Peter Jöback är stolt över att den blev annorlunda och melankolisk.

Det kom upp en ny värld

Några år senare skrev han ner sin egen historia, med fokus på två bröder. Samma barndom men ur olika perspektiv. Historien väckte regissören Ella Lemhagens intresse, och manusförfattaren Daniel Karlsson skrev den till ett filmmanus. Filmen produceras av Sandra Harms och Rachel Bodros Wolgers på Miso FilmSverige i samproduktion med Film i Väst och TV4, med stöd från Svenska Filminstitutet och filmkonsulent Madeleine Ekman.

– Känslan i filmen är mycket jag. Jag har haft den i huvudet länge. Men sedan kom Johannes och Suzanne Reuter, som spelar vår mamma, med sina tolkningar och då har det kommit upp en ny värld. Jag har blivit väldigt berörd av situationer i filmen och önskar att de hade uppstått på riktigt i mitt liv.

Peter tror att många kommer att känna igen sig i filmen. Relationen till julen är stark hos de flesta. Känslan kan vara både positiv och negativt men alla känner något för julen och tiden man ska spendera med familjen. Han lägger till att trots att det finns ett mörker i filmen finns det framför allt också en lättsamhet och ett jubel.

– Precis som det alltid ska finnas ett jubel i mina låtar.

Igelkott knöt ihop säcken

Jöback är även exekutiv producent till filmen och har varit delaktig från början till slut.

– Jag är jordens största kontrollfreak, men jag sa att när vi spelar in ska jag bara vara skådespelare – och det har jag verkligen varit. Jag är jättestolt över det.

Filminspelningen började i mars uppe i Åre, vidare ner till Mellerud och bilscenerna på Igelkott Studios blev det sista som fick knyta ihop säcken. Filmen har biopremiär den 8 november 2019.

– Det ska bli hemskt kul att se resultatet, men det är en liten sorg att det är över. Det har varit en jätterolig resa och vi har blivit som en liten familj.

Fotografen: ”Glad att någon törs satsa på det här”

Det är tack vare fotograf Anders Boman som bilscenerna för ”Jag kommer hem igen till jul” filmas på Igelkott Studios. – Det här är helt underbart, säger han.

Anders Boman var på en visning på Igelkott Studios i september förra året, och han föll direkt.

– Att filma bilbilder utomhus är svårt och tar tid. Att vara här är helt underbart, säger han.

Visst kan det vara lite begränsande, det medger han, men att slippa vara väderberoende är det helt klart värt.

– Det här är framtiden. Jag är glad att det är någon som törs satsa på det här, säger Anders Boman.

Och den han syftar på, som har vågat satsa, är Eric Hasso. Hans studio stod klar i Brunna hösten 2017. Här används stora liveskärmar i stället för greenscreens. Målet med studion var att bli ett mecka för bilfilmer, och nu har Sveriges nästa storfilm spelats in där under två dagar förra veckan.

– Det känns jättebra, och det är en ära att få jobba med Anders. Om man jämför med kunder jag haft hittills är det här den absolut största. Att någon bokar in sig två dagar i rad är också första gången, säger Eric Hasso.

Första och sista scenerna

Hasso har det tekniska ansvaret under inspelningen i studion, och han var även med när de filmade riktiga bilscener i Östersund.

Det är de scenerna som spelas upp på liveskärmarna medan Peter Jöback och Johannes Bah Kuhnke filmas i studion, i en bil som bara verkar föras framåt. Bakom bilen jobbar en produktionsmedlem för fullt med att få bilen att guppa upp och ner, så att det ska se organiskt ut.

– Bilderna i Östersund var det allra första vi filmade, och det sista vi filmar är bilscenerna i den miljön. Det är en ny erfarenhet att göra bilscener på det här sättet, men det fungerar väldigt bra, säger linjeproducent Tobias Åström.

”Jag kommer hem igen till jul”

”Jag kommer hem igen till jul” har biopremiär den 8 november.

I rollistan ser vi bland andra Peter Jöback, Johannes Bah Kuhnke, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm, Loa Falkman, Anneli Martini, Anja Lundqvist och Rennie Mirro.

Filmen är en produktion av Miso Film Sverige, i samproduktion med Film i Väst och TV4, med stöd från Svenska Filminstitutet.

Manusförfattare är Daniel Karlsson (All inclusive) och producenter är Sandra Harms (TV-serien ”Modus” och kommande ”438 dagar”) och Rachel Bodros Wolgers.

Historien är inspirerad av Peter Jöbacks eget liv.

Igelkott Studios

Eric Hasso förde sin farfars passion för film vidare och startade Igelkott Film år 2007.

2015 omvandlade han företaget till ett aktiebolag.

2017 startade Eric Hasso Igelkott Studios, och av ett skal anpassad för biltvättning byggde han en unik filmstudio med plats för fordon som tillåter skvalande regn.

Där finns även fem loger med möjlighet för övernattning och ett kök.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt