Glada volontärer. Solveig Lång och Barbro Hjelm är volontärer på Röda Korsets second hand-butik i Vallentuna. Foto: Ella Söderberg

Årets julklapp finns i Vallentuna

2018 års julklapp är det återvunna plagget, enligt Handelns Utredningsinstitut. På Röda Korsets second hand-butik kan man fynda allt från porslin och leksaker till handsydda kuddar av jeans.

  • Publicerad 16:04, 30 nov 2018

När man kliver in i Röda Korsets second hand-butik på Tellusvägen möts man direkt av små röda tomtar och glittrande girlanger. Passande, med tanke på att hela butiken rymmer årets julklapp – det återvunna plagget.

Barbro Hjelm är butiksansvarig på Röda Korset. Hon berättar att Vallentunaborna är generösa och skänker mycket till butiken. Att årets julklapp blev just det återvunna plagget gjorde personalen mycket glada.

– Vi tänkte ’jippie’, äntligen. Det här ligger precis i vår tid, säger Barbro Hjelm.

Samlar till välgörenhet

Alla som arbetar i butiken är volontärer, och känns lätt igen på deras röda förkläden.

– Vi ser att intresset för second hand ökar hela tiden. För många är det viktigt, att man köper något där pengarna går till något bra, säger Barbro Hjelm.

Förra året lyckades butiken samla in 850 000 kronor som gick till olika kampanjer, Syrien, Världens Barn, hungerkatastrofer och liknande.

Barbro berättar att om man handlar för 50 kronor, räcker det till en månads basmat för någon annan.

– Vi blir jätteglada och tacksamma för allt som skänks och för de som handlar. Man fyndar för sig själv och hjälper någon annan, det ger en tillfredsställelse, säger Barbro Hjelm.

Klappat och klart. I butiken finns både julprydnader och julklappar. Pengarna går till olika bidragsarbeten. Foto: Ella Söderberg

Volontär. Iran Jigarehi har gett en gammal kruka nytt liv med handmålat motiv. Foto: Ella Söderberg

Välorganiserad butik

Butiken har olika sektioner för barnkläder, leksaker, möbler och textilier.

Flera av volontärerna har även bidragit genom att sy grytlappar av återvunnet material, och gett gamla krukor nytt liv med vackra mönster.

– Det här är en kudde jag gjort där jag klippt jeans i remsor och flätat in dem i varandra, säger Solveig Lång och visar kudden som står väl exponerad vid kassan.

Men det är inte bara second hand-varorna som lockar kunderna. Varje torsdag och fredag serveras det sopplunch, något som visar sig vara populärt bland besökarna.

De har även kaffe och hembakade bullar, vilket har fått folk från Täby att vallfärda till butiken berättar Barbro.

Plats för fika och umgänge

Vid fikabordet sitter Marcia Caceres och Farzaneh Roostaee, båda flitiga stamkunder.

– Det är alltid så fräscht här, de som arbetar här är så engagerade, säger Marcia.

– Jag tog hit min mamma första gången hon var i Sverige, hon blev så imponerad av butiken att hon handlade för tusen kronor, berättar Farzaneh.

Under tiden vi befinner oss i butiken har flera personer kommit och skänkt allt från gåvagnar för barn till porslin och trädgårdskannor.

– Vi känner oss beredda och rustade inför julhandeln. Alla som får en second hand-julklapp nu blir nog glada, säger Barbro Hjelm.

Poppis. Marcia Caceres och Farzaneh Roostaee är stammisar i butiken, här fikar de. Foto: Ella Söderberg

Andra second hand-butiker i Vallentuna

Lindra Second Hand: Svedjevägen 2.

MIVA Second Hand: Mörbygården 97A.

Antik-Ladan Gillinge: Angarns-veda 7.

Loppan Second hand: Gärdesvägen 9 Vallentuna

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt