Second hand. På Läkarmissionen i Bro gillar man återanvändning. Foto: Johan Ireblad

Årets julklapp speglarintresset för miljö och klimat

Årets julklapp är det återvunna plagget. För Läkarmissionen Second Hand i Bro är det ett glädjande besked.

  • Publicerad 22:56, 26 nov 2018

– Det är vi väldigt glada för. Det är alltid härligt när man kan göra någonting som är bra för miljön och också kan glädja någon, säger Helen Karlström, projektledare insamling på Läkarmissionen.

Hon hoppas att försäljningen kan få en extra skjuts nu under julhandeln.

– Vi gillar ju såklart att man återanvänder saker. Vad som kan kännas gammalt och tråkigt för dig kan ju vara nytt för någon annan.

Uppfyller alla kriterier

För att erhålla titeln Årets julklapp ska vissa kriterier uppfyllas. Produkten vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, den ska representera den tid vi lever i och den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal.

Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand – uppfyller alla tre kriterierna för Årets julklapp, skriver Hui Research på sin webbplats. Det är Hui Research, ett företag som ägs av branschorganisationen Svensk Handel, som utser Årets julklapp varje år, och har gjort sedan 1988.

Oro för klimat och miljö

Det återvunna plagget speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökade oro för klimat och miljö, lyder delar av motiveringen.

– Jag tror att folk blir mer och mer medvetna om att resurserna är ändliga och att vi måste ta ansvar, och det här är ett roligt sätt att göra det på, säger Helen Karlström.

På Läkarmissionen Second Hand i Bro har man kunnat märka en ökad försäljning under den senaste tiden.

– Folk vill både skänka och återanvända. Det är också en viktig del att man i första hand inte slänger, utan ser om det finns någon second hand-butik att skänka till i stället, säger Helen Karlström.

Själv rekommenderar hon såklart varmt Läkarmissionen Second Hand i Bro.

– Där finns fina grejer till bra priser. Jag var där och köpte en jätteskön stickad tröja häromdagen.

Tre rattfyllor på ett dygn

Vad har hänt i Bålsta. Medelålders män kör bil på fyllan. Tre rattfyllor på ett dygn i lilla Bålsta. Håll kommentarerna städade.söndag 25/8 11:18

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt