Årets UF-företagare vill blir AB-företag

De skapade ett spel för Håboborna. Nu söker sig årets UF-företagare utanför kommunen och tanken finns att det här ska bli mer än ett UF-företag. – Vi vill verkligen att vi ska bli spelskaparna AB, säger Molly Vassberg.

  • Publicerad 13:27, 7 mar 2019

Jublet visste inga gränser på onsdagskvällen i Uppsala när Fridegårdsgymnasiet firade stora triumfer på UF-galan. Dels blev läraren Johnny Hellgren utsedd till årets UF-lärare, dels blev Spelskaparna UF årets företagare.

– Alla är helt slut faktiskt. Vi hann inte riktigt fira så mycket, men det var var svårt att sova och lite kunde vi fira. Det känns overkligt på ett sätt, säger Molly Vassberg på torsdagen.

När motiveringen lästes upp konstaterades det bland annat att vinnarna "brädat de andra" samt att företaget "ägnat sig åt ett högt spel." Där och då började Molly och hennes kollegor Ebba Lindgren och Alva Robén ana att det skulle kunna gå vägen.

– Ja, de hade lite ord med som man förstod att det kunde vara vi, men man vågade ändå inte tro det för man ville inte bli besviken.

De slapp bli besvikna. Det var bara att kliva upp på scenen och ta emot priset som ett bevis på att en första målsättning nu är uppnådd.

– Det är det vi har siktat på hela tiden och jobbat för.

Med skapelsen "Bålstaspelet" har man satt kommunens huvudort på ett bräde. Företag fick köpa platser på spelet och annonsförsäljning gick så bra att man kunde trycka upp spelet som i förlängningen sålde i närmare 300 exemplar och företaget omsatte drygt 260 000 kronor.

– Vi har fått jättebra respons på spelet. Många trodde att det var som Monopol, men har upptäckt att det är annorlunda. Det här går att spela på en timme. Man blir inte sittande en hel dag. Det är ett modernt spel, förklarar Molly.

Att det är ett lokalt spel innebär givetvis att det kan vara svårt att sprida utanför Håbo. En Stockholmare skulle säkerligen ha rätt svårt att klara av en del frågor, men det kanske kommer att lösas i framtiden. Närmast ser det ut som om människor i Sigtuna kan få chansen att njuta av spelet.

– Ja, nu jobbar vi på att ta fram Sigtunaspelet. Vi har varit i kontakt med Sigtuna och sålt några annonsplatser. Vi ser fram emot att fortsätta med det här och vi vill verkligen att vi ska bli Spelskaparna AB. Vi har pengarna att starta upp och vi kan fortsätta driva det vid sidan av universitetsstudierna.

– Det finns ett väldigt stort intresse i personliga spel. Vi kan göra tågspelet för den som gillar tåg. Lokala brädspel är vår grej, slår Molly fast.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Tack till alla våra trogna och nytillkomna läsare

I en värld där läsandet av papperstidningar minskar går Bålstabladet mot strömmen. I senaste Orvestomätningen ökar tidningen med sex procent. – Oerhört glädjande, säger chefredaktör Bengt Johansson.torsdag 21/3 8:46

Senaste numret

Bålstabladet