Upp i rök? Så här stämningsfullt brukar det vara vid Gläntan på Valborgsmässoafton. Bild från tidigare år. Foto: Privat

Årets valborg vid Gläntan hotat: "Fler måste hjälpa till"

Valborgsfirandet vid Gläntan i Spånga är älskat och välbesökt. Nu efterlyser arrangörerna 15-20 vuxna som kan hjälpa till att hålla ordning under valborgskvällen. Annars blir det ingen brasa i år, är beskedet.

  • Publicerad 18:03, 6 feb 2019

2000-3000 personer brukar sluta upp till valborgsfirandet i Gläntan den 30 april varje år. Det är en ambitiös tillställning som inleds med ett lopp för barn, Lilla Solhemsvarvet, det säljs mat och dryck, föreningar och skolklasser sätter upp marknadsstånd och säljer lotter och annat. Och så körsång, majtal, en jättebrasa och fyrverkerier så klart.

De senaste fem åren har Solhems villaägareförening hållit i evenemanget. För att ha tillräckligt många vuxna som hjälper till att hålla ordning har föreningen betalat folk som ställt upp, senast en av de lokala klubbarnas damlag.

Men så blir det inte i år.

– Vi är två personer som håller i trådarna.Delar av vinsten från barnen och ungdomarnas försäljning har gått till de fasta utgifterna men logistiken bakom detta kräver oerhört mycket arbete, jag själv lägger veckor på detta varje år, helt gratis. Det går inte längre, säger Pernilla van der Capellen, ordförande i Solhems villaägareförening.

Kan ställas in

För att förenkla vill föreningen sänka ambitionsnivån vilket gör att intäkterna minskar. Men då måste vuxna ställa upp och vakta gratis under kvällen.

– Det krävs inget förarbete. Man anmäler sig och kommer dit, får en gul väst och hjälper till att hålla koll under kvällen mellan klockan 19 och 22. Vi behöver 15-20 frivilliga vuxna, säger Pernilla van der Capellen.

Det är även andra detaljer som ska falla på plats för att firandet ska bli av i år, men vuxna som vaktar är avgörande, menar hon. Plan B är att be om frivilliga bidrag för att kunna avlöna de som vill hjälpa till.

– Plan C är att ställa in helt. Alla vill ha valborgsfirande, men om folk inte hjälper till så ställer vi in det i år, säger Pernilla van der Capellen.

Vill du hjälpa till?

Anmäl dig genom att mejla ordforande@solhem.org, eller skicka meddelande via Facebooksidan "Valborg på Gläntan". Du måste vara över 18 år.

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Nyheter "Blir några liter blod per föreställning" Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi...fredag 13/9 16:45

Ny damjuniorserie ska gynna hockeytjejerna

Nyheter Västerortsföreningar bildar lag tillsammans För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniorserie ut i Stockholmsregionen. Nu har flera ishockeyklubbar i Västerort gått ihop och...fredag 13/9 16:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt