ÄR DET SÅ HÄR DU KÄNNER DIG? Nu måste vi slita som oxar. Foto: Mostphotos

Årets värsta period – nu är oxveckorna här

Är du extra tjurig? Inte så konstigt – nu är det nämligen oxveckor. Och i år är skitperioden ovanligt lång.

  • Publicerad 06:50, 7 jan 2019

Just nu är vi mitt inne i en period av oxveckor. Benämningen används för att beskriva tiden som infinner sig efter en längre ledighet och när det är långt till nästa vila.

– Uttrycket kommer från att man nu måste slita som en oxe, förklarade Susanne Nylund Skog, forskare på institutet för språk och folkminnen, för några år sedan.

Experterna: Det här kommer att trenda 2019

Oxveckorna drar igång efter trettonhelgen och pågår fram till påsk. Och i år är det en rekordlång period då påsken ligger sent, 21 april. Senast påskdagen inföll så sent var 2011 (då ännu senare, 24 april).

– Den här perioden upplevs som mycket slitig och jobbig. Vi måste arbeta hårt som oxar för att ta oss igenom, säger Susanne Nylund Skog.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inget med mat att göra

Nuförtiden är det minst lika vanligt med uttrycket ”att slita som en häst”. Men enligt Susanne betyder inte det här att oxveckorna byts ut mot hästveckorna.

– Nej, det kommer nog vara oxveckor som gäller, det kommer från det gamla bondesamhället.

Har det någon koppling till mat, typ oxrullader?

– Nej.

Tre OXtips som ger välbehövlig energi

Ät rejäla mängder OXfond: Fylld av aminosyror, fettsyror och kalorier för att ge energi och näring i vintermörkret.

Fyll på med OXytocin: Om du inte lyckas bli nykär på beställning finns kroppens eget kärlekshormon att köpa som spray från diverse hälsokostbutiker i utlandet. Oklart dock om det fungerar och är hälsosamt.

Sträckkolla på en bOX: Tv-serier kan få dig att fly vardagen. Att sträckkolla på hyllade actionserien Fauda kan hjälpa dig glömma den trista vardagen och vintermörkret.