Nu, efter drygt 100 år, försöker Nils få fart på Bobergs gamla planer på ett Nobelpalats.

Arkitekt återupplivar idén om det ursprungliga Nobelbygget

Arkitektstudenten Nils Gustafsson har skissat på hur det som av vissa ses som "det riktiga Nobelpalatset" skulle kunna byggas. ”Jag ger Nobelpalatset en sista chans”.

  • Publicerad 09:21, 30 maj 2017

Just nu pågår planeringen av Nobel Center på Blasieholmen. Parallellt med detta har arkitektstudenten Nils Gustafsson skissat på hur man skulle kunna förverkliga planerna på att bygga det riktiga Nobelpalatset som ritades av Ferdinand Boberg i början av 1900-talet. Boberg presenterade då en pampig byggnad som var tänkt att placeras i Nobelparken i slutet av Strandvägen.

Överklagandena av Nobel Center avslås

Men förslaget blev aldrig av, bland annat då byggnaden ansågs ha en för internationell karaktär samt att det inte var ekonomiskt hållbart att bygga den pampiga byggnaden.

Nu, efter drygt 100 år, försöker Nils få fart på Bobergs gamla planer igen.

– Jag har ägnat min sista termin på KTH till att ta fram det här förslaget. Jag insåg tidigt att det fanns brister i de två ursprungsförslagen som Ferdinand Boberg gjorde och jag har försökt göra honom rättvisa genom att ge Nobelpalatset den sista chansen som det egentligen borde ha fått. Boberg blev enligt mig orättvist behandlad under processen som slutade med att byggnaden avvisades, säger Nils Gustafsson.

Inget debattinlägg

Ex-jobbet och Nils nya förslag har inget att göra med planerade Nobel Center på Blasieholmen.

– Nej, det är bara slumpmässigt god tajming. Examensarbetet är inte menat att ta hänsyn till debatten kring Nobel Center. Det går inte att göra några jämförelser mellan den byggnad som planeras där och Nobelpalatset förutom att ceremonisalarna har kapacitet för exakt lika många människor, säger Nils Gustafsson.

Kolla! Umeå vill också bygga Nobel Center – fast upp och ner

I dag tisdag visas Nils förslag upp offentligt, då han presenterar sitt projekt på arkitekturhögskolan. Redan nu har många uppskattats hans idé att förnya de gamla ritningarna från tidigt 1900-tal.

Tanken med Nobelpalatset var, och är, att själva prisceremonin skulle äga rum där, inte banketten som idag hålls i Stadshuset.

– Således skulle Nobelpalatset inte konkurrera med Stadshuset, som deras respektive skapare Boberg och Östberg gjorde, utan komplettera varandra på ett sätt som verkligen hade satt inte bara Nobelpriset, utan Stockholm och hela landet på kartan, säger Nils Gustafsson.

Hur ser du på chanserna att det här kan bli verklighet?

– I framtiden ser jag inga hinder för någonting. Bobergs förslag, mitt eller något liknande, är för mig inte lika mycket en fråga om stil eller arkitektkårens tycke som om kostnader i förhållande till tekniska möjligheter. Framtiden kommer bli storslagen!

Nobelpalatset sticker upp bakom träden i Nobelparken. Vy från Djurårdsbron. Foto: Illustration: Nils Gustafsson

Strandvägen med Nobelpalatset som tornar upp sig i Nobelparken. Foto: Illustration: Nils Gustafsson

Förslaget Nobelpalatset

Vad: Detaljerad modell av Nobelpalatset enligt originalritningarna

Var: Arkitekturskolan, Osquars backe 9, KTH Campus.

När: Tisdagen den 30 maj kl.10.45. Föranmälan behövs inte.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.