På rad. Vivere fastigheters bidrag, som White arkitekter har ritat, utgörs av både lägenheter och radhus i massivträ. Foto: White arkitekter

Arkitekt: "Riddersvik kan bli ett ställe att vallfärda till"

Det kommer att märkas att kvarteren som ska byggas i Riddersvik haft andra ramar än prispress att förhålla sig till under planeringen. Åtminstone enligt ett par av arkitekterna som ligger bakom idéerna.

  • Publicerad 11:54, 2 nov 2016

Som regel när Stockholms stad ordnar markanvisningstävlingar för bostadsbyggande så har kostnaden en avgörande betydelse. När det gäller de planerade bostäderna på den före detta trädskolan i Riddersvik var i stället utformning, arkitektur och energihushållning viktiga kriterier.

– Det är en jätteskillnad! I vanliga fall kan det falla på prislappen, oavsett hur fint det är. Nu fick chansen att verkligen visa vad vi och Vivere står för. Vi har inspirerats mycket av platsen, säger Fredrik Fernek, arkitekt på White arkitekter, som ritat Vivere fastigheters vinnande förslag på radhus och lägenheter i massivträ.

Totalt valdes fem förslag från olika byggherrar ut i tävlingen (se faktaruta). De ska få bygga varsitt kvarter. Ytterligare ett valdes ut för en tidig markreservation och sedan tidigare fanns två planer klara. Tanken är alltså åtta kvarter.

Ut och in. "Goda odlingsmöjligheter" var en viktig del i Vivere fastighters och Whites arkitekters bidrag. Grönt fokus återkommer i flera av de vinnande bidragen. Foto: White arkitekter

Många är kritiska till planerna

Trots de höga ambitionerna är det många som är starkt kritiska till att det överhuvudtaget ska byggas på platsen. Inget ovanligt i sig men kanske är ovanligt många engagerade i det här ärendet, eftersom Riddersviks gård och naturen runt omkring är ett populärt ställe att besöka.

– Vi vänder på den tanken och vill lyfta de befintliga kvaliteterna genom förtätning. Det kommer att vara tillgängligt med publika ytor och varierade rörelsemönster, säger Alexander Lenre Simittchiev, arkitekt på Stadstudio, som ritat husen i Ikano bostads vinnande bidrag.

Han tycker inte att hög kvalitet förutsätter ett högt pris.

– Vårt fokus har varit grönska, de som flyttar in får tillgång till odlingslott på gården eller på markterrass, säger Alexander Lenre Simittchiev.

Håller. Ikano bostads bidrag som ritats av Stadstudio har tegelfasad som är "hållbar och blir vackrare med tiden". Foto: Stadstudio

Grönt fokus i flera bidrag

De tävlande har inte vetat vad de andra deltagarna har planerat och har därför inte anpassat sig efter varandra men i uppdraget hette det att staden ville se en modern trädgårdsstad. Träd, växter och odling är återkommande teman i de vinnande bidragen.

– Riddersvik har all potential att bli en plats med bykänsla och lokal identitet, en vallfärdsort dit andra vill åka för att titta och promenera, säger Fredrik Fernek på White.

De här ska bygga trädgårdsstaden i Riddersvik

De som får markanvisningar är: Hauschild & Siegel Architecture AB, Ikano Bostad AB, Wallfast AB, Svenska Hem i Bromma Mark nr IV AB m fl och Vivere Fastigheter AB m fl.

Sedan tidigare har Småa fått markanvisning för 50 småhus och 50 lägenheter. Det är också beslutat att Besqab ska bygga ett vård- och omsorgsboende med 54 lägenheter för äldre. Innovation Properties Sverige AB och Västkuststugan AB får en en tidig markreservation

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Campus Manilla utreds efter larm om våld

Nyheter Rektorn på prinsessan Estelles skola svarar på kritiken Skolinspektionen utreder prinsessan Estelles skola på Djurgården efter larm om kränkningar och våld. Skolans rektor säger att hon välkomnar utredningen.måndag 22/10 16:45

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

Nyheter "Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23