Arkitekten: ”Det är inte bara en vanlig betonglåda”

Det nya parkeringshuset i guld har väckt mycket uppmärksamhet och åsikterna är många. Nu berättar arkitekten om tankarna bakom huset.

  • Publicerad 15:06, 17 maj 2018

Det hela började med att centrumchefen Håkan Larsson uttalade sig till tidningen Täby Danderyd magasin. Han så då att han tror att Danderyd kan ha Sveriges vackraste parkeringshus.

Men när vi frågade runt var åsikterna blandade.

–Är fasaden färdig? Jag tycker att det ser ut som ett skal, bara. Inte alls särskilt snyggt, sa Ellen Andersson, 19, från Mörby till tidningen då.

”Mer belysning”

När vi la ut artikeln på nätet fortsatte åsikterna att hagla in.

”Det är helt gräsligt!! Lysets om ett rymdskepp på kvällen och glänser som vulgär plast med guldfärg på dagen i oregelbundna mönster”, löd ett av de mest radikala uttalandena.

– Vi är nöjda över utseendet på garaget. Vi ska lägga till mer belysning på det så att man ser det utifrån på kvällar, säger centrumchefen Håkan Larsson.

Ivar Kandell, ansvarig arkitekt på Wester + Elsner arkitekter, berättar om tankarna med parkeringshuset:

– Vi tänker väl så här att Danderyds centrum, Mörby centrum, ska bli något helt annat i framtiden. Det är ett jättestort projekt och det kommer byggas i massa etapper.

– Parkeringshuset är huvudentrén om man kommer i bil. Därför tyckte vi att det skulle kännas som att det är något extra, att det inte bara är en vanlig betonglåda man kör in i. Då tänkte vi färger och guld.

Ska kopplas ihop

Enligt Ivar Kandell är huset inte helt färdigt än. Bland annat är det skyltar och fasadbelysning som ska göra att parkeringshuset syns utifrån även på kvällstid kvar.

– Det kommer senare att kopplas ihop med centrumet över E18 med en inglasad gångbro, säger Ivar Kandell.

Någon påpekade att det påminner om Täbys nya kommunshus – har ni hittat inspiration där?

– Nej, det finns en del guldhus. Det är inte ett helt ovanligt material heller, säger Ivar Kandell.

Så tycker läsarna på Facebook:

"Sedan är det ju intressant att det behövs 7/8 våningar bilförvaring när vi vill uppmuntra alternativa mobilitetslösningar... underkänt!" A.K.

"I Danderyd åker väl alla taxi så varför ett p-hus?" L.F.

"Just nu tycker jag att Mörby C ser ut som ett pussel där inte bitarna passar ihop... Nya huset har sin stil, parkeringshuset sin och så vidare... men det kanske blir ett snyggt pussel där bitarna passar ihop när allt bygge är klart." S.H.

"Ser fint och kul ut! Men man kan ju undra över kostnaden! I dessa tider kanske ett enklare och något billigare garage hade kunnat räcka." M.B.

"Lite väl tajt vid cirkulationsplatsen. Bildas redan nu köer både in och ut från p-huset." A.L.

"Hur kan man INTE bygga parkering nedåt istället för uppåt, gör om, gör rätt." T.H.

"Vad hjälper ett bronserat p-hus när det tillhör ett ap-tråkigt centrum?" P.W.

"Snyggt." H.P.

"Liknar Täbys kommunhus." S.S.

"Urfult." C.S.

"Tvärdiss." H.J.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36