Arkitekter bakom pop up-pingis på Söder

I Årstaviken dök det för ett par veckor sedan upp ett pingisbord med oklar avsändare. Nu vet vi att det ställdes dit av studenterna Fredrik Matz och Mattias Lazar.

  • Publicerad 07:50, 1 aug 2018

Bordet har använts flitigt av förbipasserande. Projektet kallas Pop up ping pong och är ritat och byggt av tre studenter tillsammans med två pensionärer. Initiativtagarna är Fredrik Matz och Mattias Lazar som studerar till landskapsarkitekter.

– En viktig del är att få folk att mötas. Genom möten så utbyter vi kunskaper, idéer och erfarenheter. Vi förstår varandra genom att träffa varandra, säger Fredrik Matz.

När Fredrik Matz och Mattias Lazars skola skaffade ett pingisbord märkte de genast att klassen fick bättre sammanhållning. Då föddes idén att testa pingisbordets effekt i ett större offentligt rum.g

– Det är enklare ett plocka upp ett pingisrack och fråga om man kan få vara med, än att sätta sig ner och fika med någon. Genom sport och aktiviteter förstår man varandra bättre, säger Fredrik Matz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han menar också att enkelheten i pingis är nyckeln.

– Pingis är en väldigt enkel sport som alla kan spela. Det finns inga barriärer för att plocka upp ett rack och delta. Förhoppningen är att skapa lekfulla möten.

När platsen för pingisbordet skulle bestämmas fanns det en del faktorer som de vill ta i beaktning.

– Vi ville ha ett tydligt flöde av människor. När man försöker skapa mötesplatser är det viktigt att det finns en tillförsel av människor, att det finns människor på platsen som kan delta men också att man inte ska ha för bråttom förbi, säger Fredrik Matz.

Valet av plats självklart

Att valet föll på Årstaviken var ganska självfallet.

– Årstaviken är bra för att det finns fik, folk stannar till, de har inte jättebråttom. Det är en fin plats och ganska outnyttjad, säger Fredrik Matz.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Projektet är finansierat genom ett stipendium.

– Det är folk där mest hela tiden och de tar väldigt bra ansvar. Det har försvunnit något rack, men folk har verkligen varit toppen med att spela och sen lämna tillbaka. Det är också en förutsättning för att folk ska använda det, att det är såpass enkelt att bara plocka upp och köra en match, säger Fredrik Matz.

Responsen har varit positiv.

– Det verkar som att folk har tagit till sig bordet, att folk möts och att det blivit som vi tänkt. Det är väldigt roligt, säger Fredrik Matz.

Bordet kommer stå kvar i Årstaviken till 2 september. Därefter kommer det doneras till en skola.