Ny plats. Norr om handelsområdet ska det i framtiden byggas ett bostadsområdet med sport och arbetsplatser. Foto: Täby kommun

Arkitekter i tävling om framtidens Arninge-Ullna

Just nu pågår juryarbetet för fullt i en arkitekttävling där 14 unga arkitekter tävlar med sina idéer om hur Arninge-Ullna kan se ut i framtiden.

  • Publicerad 12:05, 29 okt 2019

Tävlingen Europan går ut på att arkitekter under 40 år, från hela världen, skickar in idéer på hur ett område kan utvecklas. Årets tema för tävlingen är "den produktiva staden" och Täby kommun deltar med en del av området Arninge-Ullna.

Mer specifikt är det delen som ligger norr om handelsområdet och som i dagsläget mest består av skog.

Prislappen för Täby kommun för att vara med i tävlingen är en miljon kronor och totalt har bidrag från 14 arkitekter från hela världen kommit in.

– Man kan se det här som en upphandling. Dels får vi in många olika idéer, men vår förhoppning är att vi även kan hitta ett arkitektteam som vi kan fortsätta samarbeta med, säger Johan Algernon (M) stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Nu har juryarbetet startat med att bestämma vilket arkitektbidrag som tar hem vinsten.

Uppdraget var att skapa en strukturplan för området med en blandad bebyggelse. I planen ska det finnas arbetsplatser, butiker och idrottsfunktioner.

Tanken är att få idéer från det bidrag som vinner och införa dem i det framtida området.

– Det är en stor spännvidd med allt från rena idéprojekt till mer konkreta planer. Många har inspirerats av årets tema som är ”den produktiva staden” och vad det kan innebära för Arninge-Ullna. Till exempel hur bostäder och verksamheter kan berika varandra, skriver Martin Edfelt, stadsarkitekt Täby kommun i ett mejl till TäbyDirekt.

Bidragen visas upp

För de som är nyfikna finns alla tävlingsförslag att se i kommunhuset och på Täby kommuns hemsida. Den andra december kommer en internationell jury utsett en vinnare, prisutdelningen sker i januari nästa år.

Övergripande strukturplanen för hela Arninge Ullna området kommer även den vara klar före nästa sommar.

– Istället för att anlita externa konsulter blir tävlingen ett komplement i vårt arbete med strukturplanen, säger Johan Algernon.

Jättebygge för bättre kollektivtrafik i Norrort

Det här är tävlingen

Arkitekttävlingen Europan genomförs vartannat år.

Riktar sig till arkitekter under fyrtio år.

Täby kommun betalar en miljon kronor för att ha med området Arninge-Ullna i tävlingen.

Från Sverige deltar i år Visby, Uddevalla, Halmstad, Helsingborg, Borås, Enköping och Täby.

En jury utser vinnaren i december.

Källor: www.europan-europe.eu, Täby kommun.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt