Idag. Mörk, nedgången och ödslig är gångtunneln i Hornstull. Foto: Elina Lundberg

Arkitekter vill piffa upp Hornstulls sunktunnel

I gentrifierade ”nya” Hornstull ligger Söders kanske sunkigaste och mest slitna gångtunnel. Nu vill arkitekter göra “kvarterstorg” av den nedgångna passagen.

  • Publicerad 12:12, 30 jan 2018

Strax intill dörren till Hornbrukspassagen, gångtunneln mellan Hornsbruksgatan, Hornsgatan och Drakenbergsområdet, ligger en cykel inkastad mitt i trappan. Här innanför finns en Ica-affär och tvärs över gången en frisör med drop in, men resten av lysrörstunneln gapar öde. Den stora diversehandeln som länge legat här har bommat igen bakom en nedklottrad jalusi.

Ingenting skvallrar om att vi är i den stadsdel som blivit synonym med det gentrifierade Söder. Men kanske är passagens tid i skuggan av hippa barberare och prisade krogar i “nya” Hornstull snart över.

"Loppisar, dj:s och konsthappenings"

På andra sidan Hornsbruksgatan ska tunnelbaneentré byggas om och nya stadsradhus, butiker och restauranger planeras. På t-banans tak ska det bli ett stort växthus med handelsträdgård och ekofik. Ett stenkast bort på Plankans innergård planeras också nya lägenheter, fler av dem studentbostäder.

Och även gångtunneln har potential men för en annan typ av förändring, anser Henrik Paninder, Tandi Agrell och Andrés Mongrut-Steane på ALMA arkitekter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De vill se den döda, oattraktiva passagen bli en ny social mötesplats i området. Den stora tomma lokalen bredvid frisören kan delas upp i tre, fyllas med ungdomsbibliotek, fik och en butik. Ica kan börja kränga kaffe till de som passerar på väg till tunnelbanan och dagsljus släppas in genom taket från den ovanliggande innergården.

Inne i gången kan en enkel men rejäl konstruktion i sitt- och bordshöjd byggas upp, som sträcker sig från trappan vid Hornsbruksgatan hela vägen ut genom portarna till Drakenberg.

– Den kan vara en sittrappa med en scen för publika möten. Här kan det vara uppträdanden, loppisar, dj:s och konsthappenings, men den ska också vara så robust att den kan användas för parkour till exempel, säger inredningsarkitekten Tandi Agrell.

Ingen ny galleria

Men till de som genast vill sträcka sig efter “Bevara Knivsöder”-skylten och rädda detta orörda hörn av Hornstull har arkitekterna lugnande besked. Det handlar inte om att klona Hornstulls galleria.

– På många ställen fräschas ute- och innemiljöer upp till den grad att folk inte känner sig hemma längre. Stadsdelens centrum är ju väldigt kommersiellt så det här skulle kunna vara ett komplement. Vi vill att det ska bli ett kvarterstorg för alla, säger Tandi Agrell.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Än så länge finns bara arkitekternas idéskisser men de hoppas att fastighetsägarna och staden ska vara intresserade av att vara med och förändra gången.

– Vi kommer med en idé men vill gärna utveckla platsen tillsammans med boende i området också. Det är synd att den här platsen är så eftersatt, att ingen riktigt brytt sig om den, säger arkitekten Henrik Paninder.

Visionen. Så här skulle passagen kunna se ut efter en uppfräschning, föreslår arkitekter. Foto: ALMA arkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.