Arkitekterna: "Låt villaägarna bygga fler hus på tomten"

Låt småhusfolk få bygga fler hus på tomten. Det tycker en grupp arkitekter som vill skadeskjuta den värsta bostadsbristen. Men i dagsläget sätter antika byggplaner stopp för det – till exempel i Tallkrogen.

  • Publicerad 16:23, 4 mar 2016

Det finns ungefär tusen villor i Tallkrogen, ett område som planerades på 30-talet. En helt annan tid än idag.

– Då fanns det hur mycket mark som helst i Stockholm, säger arkitekten Karin Kjellson.

Nu är läget som bekant annorlunda i en huvudstad som skriker av ångestladdad bostadsbrist. Ett förslag på hur läget kan lättas upp är det som Karin Kjellson och kollegan Andrea Brandén föreslår: låta privatpersoner få bygga fler hus på sina tomter.

500 000 nya bostäder

För statliga Boverkets räkning har duons arkitektkontor tagit fram en rapport där de når slutsatsen att på 25 år skulle det kunna skapas 500 000 nya bostäder i landet. I Tallkrogen ser de potential att fixa tak över huvuden utan att behöva nagga allmänhetens naturområden i kanten.

– Vi pratar till exempel med många äldre som bor i hus de knappt utnyttjar. De skulle kunna bygga ett mindre och pensionärsanpassat hus på tomten, och sedan hyra ut det stora till en barnfamilj. Eller bara de som vill bygga ett till hus och hyra ut för att sänka sina egna boendekostnader, visionerar Karin Kjellson.

Byggplaner från 40-talet

Detta är dock fantasier. Byggplanerna som reglerar Tallkrogen är från 40-talet och slår fast att det bara får finnas ett bostadshus per tomt. Du får smälla upp lekstugor, jättestora garage och lusthus utan krångel. Men inget som går att bo i. Galet, tycker Kjellson och Brandén.

Den här visionen förs ofta fram av arkitekter. Är det en hjärtefråga för er?

– Om du jobbar med stadsbyggnadsfrågor blir du förvånad över vad som är möjligt och omöjligt. Det här är en sådan sak; att otidsenliga bestämmelser hindrar byggande. Vi vill öka samarbetet mellan kommun och civila, så att inte bara byggbolag kan bygga, säger Kjellson.

Hon vill att deras förslag ska föras in i planbestämmelserna så det finns möjlighet att bygga fler hus på sin tomt.

Så säger tjänstemän och politiker

Arne Fredlund, seniorråd­givare på stadsbyggnads­kontoret:

– Stockholm är fullt av gamla detaljplaner som vi inte kan ändra bara för att de är gamla. Vi ändrar på sånt när vi ser att det är angeläget. Och det här är inte ett prioriterat behov. Tomterna är i regel för små. Brandreglerna kräver att det är minst nio meter mellan husen. Rent generellt är vår erfarenhet att villaområden är väldigt svåra då grannar sällan är överens. Det är många motstridiga åsikter. Vi bedömer att det är väldigt mycket arbete för väldigt få bostäder. Men du kan alltid bygga ett attefallshus på högts 25 kvadrat på din tomt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00