Arkitektkritikernas nya attack: "Täby är en estetisk katastrof"

Täbys nya kommunhus har flera gånger hånats i Facebookgruppen "Arkitektupproret". Nu pratar gruppens ordförande ut om ilskan mot Täby kommuns byggnader.

  • Publicerad 16:47, 26 apr 2017

I slutet av förra året var nya kommunhuset en av de nominerade byggnaderna i en tävling som skulle utse årets fulaste nyproduktion i Facebook-gruppen "Arkitektupproret" med drygt 21 000 medlemmar.

LÄS MER: Nya kommunhuset kan prisas - som årets fulaste

Nu har kommunhuset återigen fått uppmärksamhet i gruppen då en bild på huset används med texten "Byggnaden på bilden är ett tydligt exempel på varför det växande Arkitekturupproret behövs".

– Det är fult och slätt, precis som all annan modernistisk arkitektur, säger Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitekturupproret, om Täbys nya kommunhus.

– Den modernistiskt fyrkantiga lådan bygger på de disharmoniska principer som har kännetecknat modernisten sedan den föddes för snart 100 år sedan.​

Vad hade ni velat se i stället?

– Jag hade velat se en byggnad i så kallat klassisk arkitektur, det som man associerar stora delar av innerstan med. Den klassiska byggnation som nådde sin kulmen i slutet av 1800-talet. Därför att det är vetenskapligt bevisat på att det bygger på naturliga harmoniläror, säger Sigvald Freylander.

– Men i Sverige råder en modernistisk smakmonopol, man bygger bara i modernistisk stil.

Täby verkar ofta komma på tal i er grupp, står Täby ut mer än andra?

– Ja, det är vi ganska överens om. Att Täby är en estetiskt katastrof. Det brukar lyftas fram då och då. Tibble kyrka och Storstugan brukar vara skräckexempel. Åva gymnasium, Grindtorp och Näsbydal med, säger Sigvald Freylander.

– Och det nya torget är fruktansvärt, det är så att man gråter. Det är ett dystopiskt blåshål. Jämför det med något klassiskt torg i Italien, Verona till exempel, vad föredrar du själv?

Men ser ni någon utvecklingspotential i torget?

– Nej, det är för långt gånget. Det går inte ens att kommentera, så bedrövligt är det. Det finns ingenting man kan göra åt det, så fult är det.  

Vann arkitekttävling

Arkitekten Thomas Rudin, som ansvarig arkitekt på White arkitektur, känner till Facebookgruppen men har inte brytt sig om de gliringar som passats.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Den här typen av kritik går inte att bemöta, det är meningslöst, säger han.

Thomas Rudin påpekar att deras förslag vann en utlyst arkitekttävling, bland 72 andra bidrag, något han tror bygger på att huset är otroligt funktionellt.

– Det är väldigt mycket inuti som är otroligt bra. Och sedan är det en tuff fasad. Formen är ganska bra för kyrkan intill är ganska fyrkantig. Själv har jag bara hört positivt om det där huset, säger han och tillägger:

– Byggnaden är en resning, den utmärker sig och man förstår att det inte är vad som helst. Vi tycker att det är vackert och vi är väldigt nöjda.

Kommunhuset har tidigare jämförts med Palats der Republik DDR, något som Thomas Rudin skrattar åt, även om han menar att det inte är inspirerat från Östtyskland.

– Nej, det tycker jag inte. Jag förstår vad han menar, det fanns ju ett sådant palats och det finns mycket 60-tal i den där kåken, säger Thomas Rudin.

LÄS MER: Nya kommunhuset – inspirerat av forna DDR?

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Tre nya återvinningsstationer planeras

Nyheter Ansökt om bygglov FTI har ansökt om bygglov av nya återvinningsstationer i Danderyd.fredag 18/1 16:42

Så ska trafiken i Täby bli säkrare

Nyheter Se över cykelkorsningar Årligen sker flera trafikolyckor i Täby. Polisen menar att bilisters hastighet är ett återkommande problem. För att öka trafiksäkerheten frågar kommunen bland annat skolbarnen hur de vill ha det.fredag 18/1 16:32