Flitiga. Domagoj Lovas, stadsarkitekt och Cissi Lööv, näringslivschef. Foto: Erik Hjärtberg

Arkitekttävling ska få Myranområdet att myllra

Enköpings kommun ska delta i arkitekttävlingen Europan 15. Tanken är att få in förslag om hur Myranområdet kan utvecklas. – Vi vill skapa ett attraktivt område som hänger ihop, säger Cissi Lööv, näringslivschef.

  • Publicerad 15:11, 31 okt 2018

Myranområdet kanske många associerar till Ica Maxi och numera även Mio. Det som kommunen syftar på är hela området mellan järnvägsstationen och E18. Tanken är att området i framtiden utvecklas till att bli attraktivt för handel, småindustrier och andra företag.

– Många är oroliga för att det blir ett externt handelscentrum och att centrum dör. Men vi vill att de som bor i staden får ett komplett utbud av varor och tjänster så att de inte behöver åka till exempelvis Barkaby, säger Cissi Lööv, näringslivschef i kommunen.

Enköpings kommun har anmält Myran till världens största arkitekttävling Europan 15 och blivit antagna tillsammans med ett antal andra städer i Sverige och Europa. Tävlingen är för unga arkitekter upp till 40 år och handlar om att omvandla industri-, verksamhets- och hamnområden till nya levande stadsdelar. Syftet är att få innovativa förslag kring utformning av hela området med lösningar för bland annat infrastruktur, vägar och dagvattenhantering.

Kommunen menar att detta kommer att leda till uppmärksamhet både nationellt och på europeisk nivå vilket betyder mycket för att locka intressenter och samarbetspartners. Detta ska göra Enköping attraktivt för såväl invånare, besökare och företagen som verkar här.

För att det ska komma in bra förslag i arkitekttävlingen krävs det dock att det finns en tydlig förfrågan om vad kommunen vill göra med området, vad de människor som finns i området har för önskemål.

– Det är inte spikat. Vi är bara på version 0,5, säger Domagoj Lovas, stadsarkitekt.

Något som efterfrågas är bättre lösningar för biltrafiken. Det är i dagsläget ofta bilköer under rusningstid.

Projektet med att förändra Myran ska ha ett långsiktigt perspektiv och det måste även tas med i beräkningarna att våra konsumtionsvanor kan komma att ändras i framtiden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

En rulltrappa från att ha noll?

Nyheter Kortkrönika Jag hörde för ett tag sedan en podcast med fotbollsoraklet Erik Niva. Han berättade att han som barn, i norrländska Malmberget, hade en och en halv timmes bilresa till närmaste rulltrappa. Jag...fredag 22/3 9:38