Stadsarkivarie Lennart Ploom. Foto: Maja Brand

Arkivet som avslöjar allt om det gamla Stockholm

Just nu fylls det gigantiska bergrummet vid Liljeholmskajen med miljontals gamla kartor, ritningar och offentliga handlingar. I vår släpps stockholmarna in i nya Stadsarkivet.

  • Publicerad 19:00, 30 jan 2019

På måndag börjar flytten av stadens arkiverade handlingar som ska sparas i bergrum vid Liljeholmskajen under lång tid framöver.

Totalt är det fem mil arkiv som nu ska in i Vin och sprits gamla lager som byggts om till nya lokaler för trångbodda Stockholms stadsarkiv. Arkivet vid Kungsklippan ska finnas kvar men kompletteras med nya arkivet i Årstadal.

SE BILDERNA: Här är stadens nya "hemliga" arkiv

– Vi siktar på att flytta runt tusen meter handlingar om dagen. Det är en stor apparat för det ska göras i en viss ordning. Det är inte vilka arkiv som helst, det är många hundra år av Stockholms minne, säger stadsarkivarie Lennart Ploom.

Ritningar av stans alla hus

Arkivet ska rymma alla möjliga sorters offentliga handlingar från staden och från myndigheter som ligger i Stockholms län. Men den publika verksamheten kommer att fokusera på arkiv som är kopplade till Stockholms bebyggelsehistoria och bebyggelseutveckling.

Totalt ska det förvaras runt tre miljoner kartor och ritningar i arkivet.

– Vi har en enorm skatt av information om stadens framväxt. Bland annat har vi ritningar av alla hus som byggts från 1700-talet och framåt hos oss, säger Lennart Ploom.

Öppning i vår

Han tror att det kan locka en hel del besökare till arkivet, som kommer vara öppet för allmänheten på vardagar. Bland annat kommer det finnas hör- och lässalar, föreläsningssalar och en lounge. Planen är att öppna upp i mars/april.

– Kanske är man nyfiken på hur staden har sett ut tidigare eller på sitt eget hus. Vi kommer också ha en spännande programverksamhet som belyser hur arkiven berättar Stockholms historia. Och det är ju väldigt många intresserade av, säger Lennart Ploom.

På gång. Snart öppnas dörrarna till stadsarkivets nya lokaler vid Liljeholmskajen. Foto: Maja Brand

Så blir nya arkivet

Nya stadsarkivet vid Liljeholmen blir 6 500 kvadratmeter stort.

Det ska till en början förvara cirka 3 miljoner kartor och ritningar.

Dessutom flyttas cirka 50 000 hyllmeter av övriga arkiv.

Arkivet planeras att öppna för allmänheten i mars/april.