Vinnare. Efter nio timmar och fyrtio minuter kom Aron och han Team i mål i Mora. Foto: Aron Andersson

Aron samlade in 750 000 under Vasaloppet

Äventyraren och föreläsaren Aron Andersson från Täby åkte Vasaloppet under helgen. Trots riktigt dåliga förutsättningar tog han sig i mål och samlade in 750 000 kronor till Barncancerfonden.

  • Publicerad 15:50, 2 mar 2020

Det är en trött Aron Andersson som kommit hem till Täby. På drygt nio timmar lyckades han staka sig igenom Vasaloppet som var i helgen.

– Jag har ont lite överallt i hela kroppen, säger han och skrattar.

Äventyraren Aron Andersson fick besked om att han hade cancer, en tumör i ländryggen, när han var liten och har sedan dess suttit i rullstol. I år var det sjunde året som han åkte Vasaloppet och det var inte med de bästa förutsättningarna. På grund av snöbristen i Stockholm har det blivit få träningstimmar på snö och natten innan Vasaloppet förändrades vädret.

– Det snöade hela natten innan vilket gjorde att spåren var katastrofala, det var snökaos, säger han.

Över halv miljon till Barncancerfonden

Men det stoppade inte Aron och hans sju vänner som tillsammans bildade Team Aron. Tillsammans åkte de Vasaloppet och samlade samtidigt in pengar till Barncancerfonden. Fem miljoner följde teamet i spåret och de lyckades samla in totalt 750 000 kronor.

– Vi fick trehundratusen kommentarer, det är så häftigt och magiskt. Jag har själv haft cancer och sett barn gå bort i cancer. Om vi kan vara med och bidra med något så känns det fantastiskt, säger han.

Andra åkare och publik hjälptes åt att heja fram Täbybon som körde loppet i en sitski.

– Många som åker förbi ser att jag får kämpa mer än vanliga åkare och de brukar skrika "heja Aron". Det var många längs vägen som kände igen mig och det ger en så mycket pepp till att fortsätta.

Kan du förklara hur det är för dig att åka jämfört med någon som åker vanliga skidor?

– Har man åkt Vasaloppet tidigare så kan man tänka sig hur det är att staka sig igenom hela loppet, det är det jag gör, men jag kan inte använda bålen på samma sätt, så jag stakar mig igenom med dålig stakteknik, säger han.

Väl i mål stod Arons föräldrar och tog emot honom. Trots att det var hans sämsta tid är han väldigt nöjd.

– Jag vill tacka alla som var med och bidrog, det gör det lättare att åka, cancer är en hemsk jäkla sjukdom, säger han.

Pepp. Team Aron, som består av föreläsaren och äventyraren Aron Andersson och hans vänner åkte tillsammans för att peppa och stötta.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt