Arriva om p-anarkin i Nockeby: "Kan hitta en medelväg"

Stoppförbudet på Nockeby torg har väckt skarp kritik bland boende. Men det är till för att förhindra olyckor med spårvagnen, menar trafikkontoret. Vi tog en tur med spårvagnschefen Petrus – som dock öppnar för en "gyllene medelväg".

  • Publicerad 16:27, 10 okt 2017

Förra veckan rapporterade StockholmDirekt om stoppförbudsskyltarna som sedan ett par månader tillbaka satts upp på Nockeby torg. Många bilister var ovetandes om förbudet medan andra helt enkelt struntade i det, för "var ska folk parkera då?".

Brommaborna skiter fullständigt i nya stoppförbudet

Enligt trafikkontoret är förbudet en säkerhetsåtgärd, eftersom de fulparkerande bilarna skymmer sikten för Tolvan, och andra bilister som ska korsa spåret.

Många undrade hur det plötsligt kunnat bli trafikfarligt nu, när det gått hur bra som helst de senaste 80 åren. Men faktum är att det enligt trafikreglerna är förbjudet att parkera närmare än 30 meter före och efter en spårvägskorsning.

– Så det har egentligen aldrig varit ok att stå där. Men man har gjort det i alla fall. Men efter ett antal kollisioner på platsen där senaste utredningen pekade särskilt på det här problemet, som varit uppmärksammat flera gånger, så måste vi agera, säger Petrus Sarmento.

"Har inte en chans"

Han är driftchef för tvär- och Nockebybanan på Arriva. Men idag har han satt sig bakom spakarna på Tolvan med fotograf och reporter inklämda bredvid.

– Ser ni bilarna där, säger Petrus och pekar mot korsningen när vi närmar oss Nockeby torg med utsikt från första parkett.

– De där bilarna står mycket närmare än 10 meter från spåret, så kommer det en annan bil bakom den parkerade bilen har den inte ens chans att se spårvagnen.

L: "Stoppa torgdöden i Nockeby"

Lotta Christersdotter driver klädbutiken O'Sofina på Nockeby torg och märker av att kundunderlaget påverkas av stoppförbudet. Här diskuterar hon och Patrus Sarmento alternativa lösningar. Foto: Mikael Andersson

"Nästa steg om stoppförbudet inte respekteras är ju att bygga om gatan så den smalnar av till exempel", säger Petrus Sarmento. Foto: Mikael Andersson

Varje dag råkar Tolvans förare ut för tillbud vid Nockeby torg. Ett tillbud är en situation där föraren på något sätt behövt reagera på trafiken, antingen genom att bromsa plötsligt, signalera eller liknande.

Vi kliver av på torget och ordinarie förare får ta plats i hytten igen. När vi står och pratar kommer Lotta Christersdotter ut. Hon driver klädbutiken O'Sofina i Nockeby. För henne har stoppförbudet inneburit många irriterade kunder som råkat ut för böter.

– Senast idag var det en kvinna som sa "det blir inga nya byxor, det blev en bot istället", säger hon och fortsätter:

– Kunderna kommer in och säger åt oss att vi måste göra något. Vi märker en tappad försäljning.

"Gyllene medelväg"

Det hela mynnar ut i en diskussion mellan Arrivachefen och affärsägaren på torget – som har förståelse för att förbudet handlar om säkerheten. Men kan man inte på något sätt hitta en kompromiss så inte alla parkeringsplatser på den drabbade sträckan försvinner?

Petrus Sarmento är inte omöjlig.

– Det är viktigt att alla har god sikt. Men visst, man kan tänka sig att det går att hitta en gyllene medelväg. Man kan tänka sig att det just här skulle gå att ha stoppförbud på 10 meter från spårvagnskorsningen istället, säger han och tillägger:

– Vi kan lyfta det till trafikkontoret så får vi se vad som är möjligt.

Här får p-vakter inte lappa – trots p-förbud

Fyra snabba om Tolvan

Får gå i max 50 kilometer i timmen. (Att jämföra med tunnelbanan som får gå i uppemot 80 kilometer i timmen)

Har runt 10 000 resenärer varje dag

Går längs med en 5,7 kilometer lång sträcka

Har, tillsammans med tvärbanan, högst kundnöjdhet bland SL:s olika trafikslag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56