Osäkert. Här, över Tydingevägen, går många av barnen varje dag för att komma till skolan. Foto: Eva Tonström

Årsta-elevernas teckningar lönade sig

I höstas skrev klass 4B på Skanskvarnsskolan till staden för att be om ett övergångsställe vid deras skola. Nu har staden sagt ja.

  • Publicerad 16:19, 29 apr 2020

Tidningen berättade i höstas om klass 4B på Skanskvarnsskolan i Årsta som skrev och ritade teckningar till staden för att få ett övergångsställe vid en otrygg korsning nära deras skola. Platsen är Tydingevägen, precis vid korsningen Gullmarsvägen, där många barn går över varje dag.

Nu har staden bestämt sig för att tillmötesgå eleverna – ett nytt övergångsställe kommer att målas dit.

"Roligt att dom bryr sig om oss"

Lili Kapper, klasslärare i 4B, och hennes elever jublar över beskedet.

– Jag tycker att det är jätteroligt att dom har brytt sig om oss och att det verkligen ska bli ett övergångsställe, säger en av eleverna, Alva.

Fariba Daryani, planeringsstrateg på trafikkontoret, och hennes kollegor är glada över elevernas initiativ och teckningar.

– Det var jättetrevligt att träffa eleverna och höra deras tankar om trafikmiljön runt skolan. Vi var mycket imponerade, säger hon.

Det nya övergångsstället kommer dock inte kunna målas dit förrän ombyggnationen av skolan är klar, vilket väntas bli tidigast om ett par år.       

– Vi kan inte bygga ett permanent övergångsställe direkt eftersom gatan kommer att påverkas av skolbyggnationen. Då är det bättre att vi gör det permanent efter att de gjort färdigt skolan så vi inte behöver göra om för mycket igen sedan, säger Malin Berger, områdesansvarig på trafikkontoret.

Ett provisoriskt övergångsställe kan komma att ordnas under byggtiden, tillägger hon.

Skanskvarnselever vill ha nytt övergångsställe