"Vi tycker att Hammarby ska få spela här, men det borde finnas plats för Årsta FF också när vi har hemmamatch på nationell nivå" säger Igor Gonzalez om Årsta IP. Foto: Sacharias Källdén

Årsta FF i akut behov av större plan och lokal

Årsta FF växer lavinartat, men de saknar en lokal att samlas i, kafé och sittplatser. Staden: Vi har inte råd. Samtidigt är Hammarbys fina Årsta IP stängt för lokala klubbar.

  • Publicerad 17:02, 28 mar 2019

Lokala fotbollsklubben Årsta FF har vuxit från 100 till 1 200 medlemmar på bara nio år, sedan starten 2010, och i år har deras lag pojkar födda 2002 kvalificerat sig till att spela på nationell nivå.

"Man skäms"

Men konstgräsplanen som anlades på Årsta Gårds bollplan 2014 är för liten för att få spelas på den nivån. Klubben saknar också kansli, möteslokaler, kafeteria och bänkar för publik att sitta på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det känns för jäkligt att lag ska komma från hela Sverige för att spela hos oss så har vi inte ens en kafeteria, och vi måste be om dispens för att få spela på vår egen plan. Man skäms, säger Igor Gonzalez, klubbchef i Årsta FF.    

– Det som känns extra surt är att det finns en jättefin fullstor plan i Årsta som staden har investerat miljontals kronor i, men den får ingen använda, tillägger han.   

Det han syftar på är Årsta IP, där Hammarby IF Fotboll precis har byggt ett nytt, stort klubbhus.

– Vi ber inte att få träna där, vi vill bara få spela matcher där när våra pojkar -02 har hemmamatch. Hammarby är värda att få vara där, men då borde vi få ett hörn där också ibland, säger Igor.

Nedklottrad kafévagn

Årsta FF har under sju år bett att få bygga ut huset där deras två omklädningsrum ligger – som staden äger – men får inget stöd. Trots att klubben erbjudit sig att vara med och betala för utbyggnaden.

Istället får de ordna en provisorisk kafeteria varje gång det är match, i en nedklottrad vagn som står uppställd på området. Den används nattetid av hemlösa personer, som lämnar efter sig använda kanyler och matrester.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ska det vara så här? Alla vet hur viktigt det är med organiserad fritid för barn och unga och vi är en växande klubb. Så kan vi inte få hjälp ens med det mest basala, tillägger han.

Pierre Persson, enhetschef för lokal- och stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör, har varit med vid flera möten tidigare om klubbens behov och är förvånad.

– Jag trodde att det här hade ordnats för länge sedan. Det är idrottsförvaltningen som äger lokalen. Jag ska ordna ett möte med idrotts- och trafikkontoret om det här snarast möjligt, säger han.    

Årsta IP bara för Hammarby

Avtalet mellan idrottsförvaltningen och Hammarby IF löper till sista december 2023 och innebär att Hammarby ansvarar för skötsel och drift av Årsta IP. Det betyder också att inga andra klubbar får använda planen.

På frågan varför inget händer med Årsta FFs lokaler, blir idrottsförvaltningens svar: ”Vi har tyvärr inte haft möjlighet att prioritera en utbyggnad av cafeteria och kanslilokal i den kostnadsram som finns för investeringar.”

Att klubben skulle ha erbjudit sig att vara med och betala för utbyggnaden har de inte hört talas om.

Årsta har fått ett eget damfotbollslag - startar i div 5

"Vem vill spela fotboll i en hockeyrink? Ingen."

Fler saker på listan

Andra saker Årsta FF inte fått gehör för är att de vill ha tillbaka sin fem mot fem-plan som rök när staden byggde p-platser. Istället fick de en multiyta som de inte hade önskat sig. In- och utfarten till området är också trafikfarlig för barn som kommer på cykel till träningen, enligt klubben. De har länge önskat ett övergångsställe på platsen. Alla barn och ungdomar som spelar i Årsta FF bor i Årsta.

Idag kan Stockholm få vinter-OS 2026

Nyheter ✓Stadens politiska toppar på plats för att stötta kampanjen ✓Så är OS tänkt att hållas i Stockholm Ikväll avgörs det om vinter-OS och Paralympics 2026 kommer till Stockholm eller inte.måndag 24/6 10:46

Här är det redan rökförbud på uteserveringen

Nyheter ✓En vecka kvar till nya rökförbudet ✓Det här gäller ✓Så ska staden kontrollera En vecka till – sedan fimpar uteserveringarna för gott. Men vissa krogar har inte väntat in förbudet utan har redan bannlyst cigaretter och e-cigg. För de som inte lyder den nya tobakslagen kan det...söndag 23/6 19:00