Daniel Bäck driver Årsta golf ihop med brodern Gustav. Foto: arkivbild Karin Nilsson

Årsta golf tar hjälp för att få vara kvar

Årsta golf kämpar med näbbar och klor för att vara kvar på Årstafältet. Nu får de hjälp av en tung aktör som ska lobba för anläggningens överlevnad.

  • Publicerad 11:30, 19 maj 2017

De styrande politikerna i Stockholm tänker inte ändra sig: Årsta golf får inte plats på nya Årstafältet. Senast år 2022 ska de ha lämnat området. Redan om ett år eller två kommer staden kapa en bit av deras driving-range.  

Men Gustav och Daniel Bäck, som driver golfen, vill inte ge upp. De vet att de har ett starkt stöd hos Söderortsborna med 140 000 besök per år, samtidigt som 4 500 personer har skrivit på namnlistor för att Årsta golf ska få vara kvar.

Funnits i 30 år

De har legat på Årstafältet i 30 år och samarbetar sedan 20 år tillbaka med Östbergaskolan där de delar ut stipendier till elever som gjort något extra bra under året.

Men det här vill inte stadens styrande politiker ta hänsyn till.

– Det är svårt för oss att motivera att golfanläggningen ska få använda tre hektar i ett så centralt läge i Stockholm. Det finns många företagare som skulle vilja ha den här marken, säger Jan Valeskog (S) biträdande finansborgarråd med ansvar för exploatering.

Ska bygga fotbollsplaner

I stället ska staden anlägga två fotbollsplaner där, en 11-manna och en 7-mannaplan. Valeskog hävdar vidare att golfanläggningen ”har höga stängsel och blir en barriär i nya parken”.

Nu har Svenska golfförbundet, som representerar 460 golfklubbar i landet, valt att stötta Årsta golf, trots att de inte ens är med i förbundet.

– Politikerna tänker helt fel om Årsta golf, och de har stängt dörren till en dialog. Det är ingen stängd golfklubb för medlemmar, det är öppet för alla, varje dag och lätt att ta sig dit utan bil. Hela parken ska bli 30 hektar, så golfen utgör bara en liten del, säger Roger Andersson, kommunikatör hos Svenska golfförbundet.     

”Klubben är inte snobbig”

Årsta Golf har stor betydelse för golfsporten i hela Stockholms län eftersom de är grogrund för många som börjar spela golf, enligt Roger Andersson.  

– De gamla fördomarna att golf är en snobbig och stängd sport tar Årsta golf död på. Du kan gå dit och hyra en klubba av Gustav sedan är det bara att börja öva. Det krävs inget medlemskap eller massa utrustning, säger han.

Har bjudit in politiker

På lördag 20 maj firas Golfens dag.

Årsta golf har bjudit in upp emot 60 Stockholmspolitiker för att visa anläggningen och svara på frågor.

Evenemanget är öppet för alla.

Det börjar klockan 13.

Ta dig dit: Tvärbana till hpl Årstafältet, buss 134 från Liljeholmen till Ersta Gårdsväg, buss 144 från Gullmarsplan till Sockengränd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15