Riskfylld sträcka. På den här gång- och cykelvägen, precis intill bostadshusen, skedde biljakten förra veckan. Foto: Fabian Norlin

Årstabor kräver åtgärder efter biljakt på gångväg

En regelrätt biljakt ägde rum på en gångväg i Årsta förra veckan. Efter det vill boende i området att det sätts upp fler bommar för att stoppa biltrafik.

  • Publicerad 11:24, 26 aug 2020

Det var förra tisdagen, den 18 augusti, som Fabian Norlin och hans familj satt och åt middag när de hörde tjutande däck och höga dunsar och smällar från gångvägen utanför.

– Jag såg en personbil komma körande i en jäkla fart, efter det en polisbil med blåljus. Längre ned i backen stod en barnfamilj, de fick fly åt sidan för att inte bli påkörda, säger han.

Många var ute och såg som vad som hände, enligt Fabian Norlin.

– Nästa gång kanske det skördar människoliv. Jag har själv en sjuårig dotter som snart ska få börja cykla omkring själv och det känns inte alls bra efter det här.

Händelsen ledde till diskussioner i den lokala Facebook-gruppen och flera har skickat in önskemål till stadsdelen om att hinder sätts upp för att stoppa biltrafik.

– Vi kommer att kontrollera befintliga bommar och beställa nya om så behövs, kanske komplettera med andra lösningar så att liknande händelser inte sker igen, säger Pierre Persson, enhetschef för stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör.

Oklart varför biljakten skedde

Biljakten skedde vid 19-tiden i höjd med Sköntorpsvägen 128 och fortsatte i riktning mot Årsta IP. Varför polisen valde att följa efter på gångvägen har tidningen inte fått svar på.  

Polisen Globen har skickat frågan vidare till sina kollegor i city som startade biljakten: ”Det är således polisen i city som har information om den specifika händelsen samt vet varför det blev ett förföljande på just det här fordonet och hur angeläget det var att eventuellt få stopp på det”, skriver de i ett svar till tidningen.

Riskfylld sträcka. På den här gång- och cykelvägen, precis intill bostadshusen, skedde biljakten förra veckan. Foto: Fabian Norlin