S-politikern Lars Arell, ersättare i exploateringsnämnden, var den enda från majoriteten som dök upp på mötet, något han fick en eloge för. Foto: Eva Tonström

Årstaborna pressade politiker om bygge i skogen

Runt 100 personer kom till mötet i Årstaskogen igår för att prata om bygget av 1 000 lägenheter. ”Kanske måste vi tänka om”, sade S-politikern Lars Arell.

  • Publicerad 14:13, 23 aug 2017

När nätverket Bevara Årstaskogen bjöd in till picknickmöte i Trollparken igår tisdag. kom närmare 100 personer för att lyssna och fråga hur staden tänker när de planerar att bygga 800-1000 lägenheter i skogen. Många hade tagit med sig mat och picknickfiltar och på borden fanns listor där man kunde skriva på för att hejda bygget.

En majoritetspolitiker, Lars Arell, (S), ersättare i exploateringsnämnden, hade tagit sig till mötet och det uppskattades av Årstaborna. Även Karin Ernlund, (C), kom dit.

– Jag är här för att lyssna på er. Ni ska veta att inga beslut är fattade ännu om exakt hur många bostäder som ska byggas och var de ska stå, sade Lars Arell.      

"Känner mig förrådd"  

Några hade frågor och en del upprörda känslor vädrades.

– Jag är så förbannad att jag skakar! Vi fick ett löfte från er politiker: ”Om vi får bygga på Årstafältet så låter vi Årstaskogen vara”. Det gäller tydligen inte längre. Jag känner mig förråd! sade en kvinna som klev upp och tog micken, innan rösten svek henne.

Höga naturvärden, många som använder skogen för avkoppling, lek och motion och att just de platser som används ryker, var argument som dök upp för att inte bygga i skogen.  

– Det är cirka 2 000 skolbarn i Årsta som använder skogen i sin undervisning, till det kommer alla förskolor som är här nästan dagligen, sade en person från nätverket.

"Många berörs av det här"

Lars Arell fick senare på kvällen en guidad tur i skogen där Årstaborna visade platserna som politikerna vill bebygga och hur de används idag.

Vad tar du med dig från mötet?     

– Det är självklart värdefullt att få se hur det ser ut på platsen, vilka områden som är viktiga för Årstaborna och hur de används idag. Det tar jag med mig. Klart är att det är väldigt mycket människor som använder skogen och som berörs av det här.  

Kan ni tänka er att minska exploateringsgraden i Årstaskogen?

– Förslaget om 800-1000 bostäder är en högt lagd ribba som kan komma att justeras ned om det visar sig att det inte är möjligt att bygga så mycket. Var ska reservatsgränsen gå? Och hur mycket kan man bygga? Det är det som ska utredas nu, säger Arell.

Annan kritik som dök upp under kvällen var att staden inte tänker genomföra ett regelrätt samråd om bygget, utan nöja sig med en webbenkät där Årstaborna får svara på frågor. Dessutom är frågorna formulerade på fel sätt och enkäten skickas inte ut till skolor och förskolor, enligt nätverket.

– Jag kommer fråga förvaltningen om det här, sade Lars Arell.

Karin Ernlund passade på att föra fram att hennes parti hellre bygger högt och tätt i redan bebyggda områden än tar grönområden.

LÄS ÄVEN

Planen: 1000 nya bostäder i Årstaskogen

Reservat i Årstaskogen dröjer – staden vet inte var gränsen ska gå

"Jag bor här och har min kolonilott i skogen. Bygg gärna på Årstafältet men spara vår skog!" sade Marja Rantanen, i gul jacka, som skrev på protestlistorna ihop med väninnan Margareta Wester: "Jag flyttade till Årsta en gång i tiden just för all fin natur och grönska". Foto: Eva Tonström

Årstaborna gick man ur huse när nätverket Bevara Årstaskogen bjöd in till diskussion om bygget i Årstaskogen. Träffen hölls i Trollparken, en av platserna som i så fall blir bostäder. Foto: Eva Tonström

Årstaborna gick man ur huse när nätverket Bevara Årstaskogen bjöd in till diskussion om bygget i Årstaskogen. Träffen hölls i Trollparken, en av platserna som ingår i bostadsplanerna. Foto: Eva Tonström

Bygget i Årstaskogen

800-1000 nya bostäder planeras mellan dagens bebyggelse i Årsta och Årstaskogen, från Gullmarsplan till Årsta Gård. Samtidigt klubbas det som blir kvar av skogen som naturreservat.

Andra omstridda byggen på grönytor

Hammarbyskogen

Nytorps gärde

Årstafältet

Solbergaskogen (som nu är bebyggd)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sköndalsbor: Vi vill inte ha någon t-bana

Nyheter Lugnet i den lilla söderorten hyllades när vi mötte läsarna En högstadieskola och ett staket så att folk inte stupar utför trappan i centrum. Det var några av önskemålen som dök upp när vi mötte läsarna i Sköndal. T-bana då? Nej, det riskerar bara att...måndag 18/6 16:20