’’Närheten till vatten, skog och friluftsliv är livsviktigt för oss stadsbor’’, säger Eva Ölvestad som besöker Årstaskogen varje dag. Nu ska skogen ska bli naturreservat. Foto: Linda Gren

Årstaskogen säkras för all framtid

Trycket på våra parker och grönområden är hårt när stadsdelen väntas växa med 10 000 invånare fram till 2020. Obebyggda ytor är hårdvaluta när byggherrar och stadsarkitekter planerar för nya bostadskvarter. Men nu blir Årstaskogen naturreservat och säkras för all framtid.

  • Publicerad 09:11, 21 okt 2011

I Stockholms stads budgetförslag för 2012 som nyligen presenterades gör staden nu klart att Årstaskogen och Årsta holmar ska vara gröna för evigt. Områdena ska nästa år klassas som naturreservat och därmed skyddas från bebyggelse.
– Härligt, ett bra beslut. Det är guld värt med närheten till naturen för alla som bor här. Sådana här platser är viktiga, säger Enskedebon Eva Ölvestad som springer och promenerar i Årstaskogen i stort sett varje dag.
När ett område klassas som naturreservat innebär det att natur­ och kulturvärden samt rekreationsmöjligheter ska bevaras och prioriteras. För Årstaskogen och Årsta holmar betyder det att all form av kontor­ eller bostadsbebyggelse blir en omöjlighet. Miljöborgarrådet Per Ankersjö (C) ser beslutet som en tydlig politisk markering.
– Nu visar vi med all tydlighet att det inte är någon idé att komma dragandes med några bygg­ eller detaljplaner som gäller exploatering i grönområdet. Budgeten visar tydligt att grönområdet äntligen blir naturreservat under nästa år, säger Per Ankersjö (C).
Staden ska också ta åtta miljoner kronor från den centrala medelreserven under nästa år för att höja standarden på Stockholms samtliga naturreservat.
Tankarna om Årsta­ skogen är långt ifrån ny. Frågan har varit en segdragen politisk process som tog sin början redan i mitten av 90-­talet, då de första motionerna i kommunfullmäktige lades fram. I början av 2000­talet pekades området ut av länsstyrelsen som viktigt att bevara och under våren 2006 presenterade stadsbyggnadskontoret ett färdigt förslag som godkändes i stadsbyggnadsnämnden.

Planerna stoppades

Där stannade dock processen. När den borgliga majoriteten samma år tog över makten i Stadshuset stoppades de långt gångna planerna. Nu ska dock idéerna slutligen förverkligas.
– Man kan säga att vi dammat av våra gamla utredningar. Det stora arbetet gjordes för många år sedan men vi måste gå igenom och fräscha upp allt på nytt, säger Ulrika Egerö, ekolog på stadsbyggnadskontoret.
Samtidigt med Årstaskogen och Årsta holmar ska även Älvsjöskogen bli ett naturreservat under nästa år. Enligt Per Ankersjö förändrar inte detta visionen om att Stockholm ska växa och att fler bostäder måste byggas.
– Det är viktigt att staden växer på rätt sätt. Vi stockholmare behöver fortfarande våra skogar och gröna lungor, därför är jag mycket nöjd att det här nu är klubbat och klart och att vi bevarar grönområdena för all framtid, säger Per Ankersjö.
Kan man se det här som en politisk flirt med de Årstabor som inte vill att det ska byggas på Årstafältet?
– Absolut inte. Stadens naturreservat är till för Stockholms alla invånare. Att just Årstaborna kommer få extra nära till sitt naturreservat ska de bara vara glada för, säger han.

 

Fakta

Årstaskogen och Årsta Holmar
Arbetet leds av exploateringsnämnden i samarbete med miljö- och hälsoskyddsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och berörda stadsdelsnämnder.
Någon exakt avgränsning av reservatet har inte gjorts än.
Det är fortfarande teoretiskt möjligt att bygga ett kafé eller cykelbanor i skogen. Däremot måste alla former av förändring stämma överens med naturreservatets syfte.

 

Naturreservat
Naturreservat skyddas av miljöbalken. Länsstyrelsen ansvarar för att vårda och förvalta platserna.
Stockholms stad har i dag åtta naturreservat:
Flaten.
Grimsta.
Hansta.
Igelbäckens kulturreservat.
Judarskogen.
Kyrksjölöten.
Nackareservatet.
Sätraskogen.

Nya reservat

Årstaskogen och Årsta holmar.
Älvsjöskogen.
Kyrkhamn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43