BESKEDET. Framtiden för Årstaskogen och det planerade bostadsbygget har minst sagt väckt debatt. Det nya styret kommer att freda en större del av skogen än vad som tidigare bestämts. Foto: Jannie Flodman

Årstaskogens naturreservat utökas

Det naturreservat som inrättas i Årstaskogen blir större än tidigare bestämt. Det är ett av beskeden från det nya blågröna styret i stadshuset.

  • Publicerad 12:59, 12 okt 2018

Det var under presskonferensen i Stadshuset under fredagsförmiddagen som det nya blågröna styret i Stockholms stad bland annat tog upp den hett debatterade frågan om Årstaskogens bevarande.

– Vi kommer utöka reservatsgränsen för Årstaskogen, säger Karin Ernlund från Centerpartiet.

Beslutet om att göra Årstaskogen till naturreservat skulle ha klubbats redan 2014 men så blev det inte, då man hade svårt att komma fram till var gränserna skulle dras. Samtidigt planeras ett stort bostadsbygge i området. Centerpartiet är det enda parti som drivit linjen att det inte ska byggas en enda lägenhet i Årstaskogen.

Frågan om naturreservatets sträckning har dragits i långbänk och kritiserats från olika håll, men i januari i år klubbades slutligen beslutet om att delar av Årstaskogen och hela området Årsta holmar skulle fredas. Nu väntar alltså ytterligare ett omtag.

MP + Alliansen meddelade under fredagsförmiddagen flera beslut som kommer att gå igenom under deras styre. Foto: Patrik Wirén