"Tusen och en natt". Det är bidraget som Klara Törnberg framför med uppbackning av dansare. Foto: Louise Bornhall

Artisterna laddade för årets Funkisfestival

Artisterna i årets upplaga av Funkisfestivalen förbereder sig för Järfällas deltävling som går av stapeln senare i januari – nu på en större scen än tidigare. Och det är ett laddat gäng som vi möter på första repetitionen.

  • Publicerad 11:47, 11 jan 2018

– Einstein, fixa den här mikrofonen, den är ju jättestörig!

Det är första repetitionen inför årets Funkisfestival, som i år byter namn från Funkismello.

Emelie Persson har just uppträtt med Nanne Grönvalls "Håll om mig" inför en jublande publik. Lite teknikstrul med micken får henne att skämta med artistansvariga Anders Cederin, och många skratt hörs i repetitionslokalen på Järfällas dagliga verksamhet, JDV.

Två rader av stolar står uppradade i rummet där artisterna ser varandra uppträda för första gången. Med sig får de en skiva där musiken till låtarna de ska köra är inspelade, så att de kan öva på egen hand inför genrepet veckan efter.

LÄS ÄVEN Artisterna i årets Funkismello i Järfälla: "Vi är förberedda"

Emelie Persson gör sin debut i tävlingen i år, och nerverna börjar göra sig påminda.

– Det känns roligt men nervöst. Jag har aldrig varit med om att uppträda för en riktig publik förut, säger hon.

Ann-Catrine Berg som deltagit förut fyller i:

– Det är viktigt att vi stöttar varandra, och håller sams, för att välkomna de som är nya.

Hon får medhåll från flera andra av artisterna, som poängterar att det viktigaste är att ha roligt tillsammans, inte att vinna.

– Jag är här för att ha kul, sedan spelar det ingen roll om jag vinner, säger Emelie Persson.

Artistansvariga Anders Cederin håller med.

– Det är precis så man ska tänka, att man är med om en rolig grej.

Sångfåglar. Så här såg repetitionen inför förra årets Funkismello, nu Funkisfestivalen, ut. Foto: Mikael Andersson

Finns plats för större publik

Elva bidrag ställer upp i årets delfinal, där bidraget som ska representera Järfälla i riksfinalen på Cirkus den 23 april ska koras. I år hålls delfinalen, som går av stapeln den 28 januari, för första gången på Järfälla kulturscen i gymnasieskolan. Det innebär att det finns plats för en betydligt större publik i år. Tidigare år har de fyllt Viksjöskolans aula under delfinalen.

– Det är öppet för alla som vill att komma och lyssna, säger Mats Johansson som är verksamhetsledare på JDV, där majoriteten av artisterna brukar hålla till.

Längst bak i publiken sitter Martin Hagen och diggar med i musiken. Han kammade hem förstaplatsen på Cirkus i fjol med låten "One of the million" som han själv skrivit texten till. Förutom att han ska uppträda med förra årets vinnarlåt i år så deltar han inte i själva tävlingen. Men han har redan siktet inställt på nästa års Funkisfestival.

– Jag ska skriva en ny låt. Jag vet inte vad den ska handla om än, men det ska vara ett bra tema med ett bra budskap, säger Martin Hagen.

LÄS ÄVEN Järfällas Funkismellovinnare 2017 korad

Årets startfält i Järfällas Funkisfestival

Ann-Catrine Berg "Gabriellas sång"

Maria Edlund "Jag trodde änglarna fanns"

Karolina Enshagen "Jag vill ha en egen måne"

Klara Törnberg "Tusen och en natt"

Samuel Bergström "Jag kan segla (I am sailing)"

Emelie Persson "Håll om mig"

Kristina Åberg "Jag vill sjunga en sång för kärlek" (Egen)

Therese Johansson "Kom hem"

Yashar Gerami "Mitt hjärta klappar för dig"

Michael Almgren Svärd "Eloise"

Pia Leander "Sakta vi gå genom stan"

Funkisfestivalen 2018

Tävlingen Funkisfestivalen ger funktionsnedsatta möjligheten att stå på scen och tävla med sång och dans. Det här är tredje året som Järfälla ordnar en egen final den 28 januari. Biljetter går redan nu att hämta ut på Jakobsbergs bibliotek. Det vinnande bidraget går vidare till riksfinalen på Cirkus.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Järfälla kan få Yimbypris för bostadsbyggande

Nyheter "Kommunen har stora ambitioner" Som en av nio nominerade tävlar Järfälla om att få nätverket Yimby Stockholms årliga byggpris.torsdag 18/10 15:19

Återvinningsstation nyöppnar i Barkarby

Nyheter På plats nästa vecka Barkarbybo och trött på att åka iväg för att slänga skräp? Snart är återvinningen vid stationen tillbaka.onsdag 17/10 15:32