Lokalkändis. Åsa Köhler tvivlar på att hon kan bli lika känd som sin förebild Lars Lerin. – Men jag är på god väg med att vara lite känd i Hökarängen, säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Åsa fångar det vackra i Hökarängen

Med sina Stockholmsmålningar har Åsa Köhler profilerat sig som Hökarängens akvarelldrottning i lokalgrupper på Facebook. Själv ger hon ros – men också ris – till sina hemkvarter.

  • Publicerad 17:00, 21 nov 2019

– Pepparkakshuset i Skönstaholm! När jag var liten drömde jag om att bo där.

– Rosenbad! Solen som tittar fram lite, inte lätt att få till ...

Åsa Köhler tycker om att visa sina verk. Större delen av vår timme på Konditorn & Bagarn bläddrar hon bland bilder på akvareller som ligger uppe på hennes hemsida.

Såväl inner- som ytterstadsmotiv glimtar förbi, med en viss tyngdpunkt på Farsta och hennes Hökis. Bortsett från en sejour i innerstan på 80- och 90-talen har hon bott i Hökarängen sedan hon var två år.

Vi stannar till vid en målning föreställande områdets tunnelbaneperrong. Ett av de motiv hon återvänt flest gånger till, liksom ett av de populäraste bland de Hökisbor som tar del av hennes konst.

– De känner igen sig eftersom de står där och väntar varje dag, och tycker att det blir vackert när man fångar det vardagliga, säger Åsa.

Hökis i förändring. Tunnelbaneperrongen innan det nya huset var på plats. Foto: Åsa Köhler

Gågatan. De arkitektritade husen och neonskyltarna tilltalar Åsa Köhler. Foto: Åsa Köhler

Perrongen må vara grå när man står där, men i tavlorna får den god hjälp på traven av färgglada infall och Åsas fascination för ljus och skuggor. Att Lars Lerin är en förebild torde vara väntat för den som jämför de två akvarellkonstnärernas verk.

En mindre väntad influens: Ulf Lundell, som går varm i lurarna när Åsa målar.

– Skulle jag någon gång skaffa mig en tatuering skulle det vara textraden "Gå ut och var glad, din jävel!", säger hon.

Åsa har tecknat sedan hon var två år gammal och hållit på med akvarellmålning sedan hon var 20. I dag är hon 57 och heltidskonstnär sedan fyra år tillbaka. "Måste man så måste man" som hon uttrycker det.

Vad är det som lockar med att måla just Hökarängen?

– Det är mycket för att jag vuxit upp här, det är en speciell känsla som är svår att sätta ord på.

Är det en positiv eller negativ känsla?

– Positiv! Och jag försöker att fånga Hökarängen på ett positivt sätt eftersom det sagts en del tråkigt om platsen.

– Nu har det i och för sig börjat förändras till att bli det nya Södermalm, lite kult. Det är ju faktiskt ett trevligt område, med fina hus och den här typen av centrum med neonskyltar och en av de första gågatorna.

Hon tänker fortsätta fånga det vackra i Hökisvardagen, men det finns en plats som hon inte är säker på att hon vill måla i framtiden. Vi återvänder till tunnelbanestationen – och till det höga nybygget alldeles intill.

Ljuset på perrongen har ersatts av skugga.

– Det de har byggt här är bedrövligt fult. Det kan ha dragit ner min lust att måla perrongen, så det får de riva, säger Åsa och skrattar.

Hökis i neon. Torget har fått stå modell för Åsas akvarellfärger. Foto: Åsa Köhler

Riddarfjärden. Åsa målar inte bara förortsmotiv, i 13 år bodde hon i innerstaden. Foto: Åsa Köhler