DÖMS. Världsartisten ASAP Rocky. Foto: Wikimedia Commons / Chad Cooper

ASAP Rocky döms för misshandel

Artisten ASAP Rocky döms för misshandel av en 19-årig man i Stockholm i juni. Ytterligare två personer döms för inblandning. Det står klart efter att tingsrätten meddelat sin dom på onsdagen. De tre ska nu tillsammans betala skadestånd till 19-åringen.

  • Publicerad 14:24, 14 aug 2019

Klockan 14 i dag, onsdag, meddelades domen mot ASAP Rocky i Stockholms tingsrätt. Artisten döms tillsammans med ytterligare två personer till villkorlig dom för misshandel.

Enligt Stockholms tingsrätt har det inte förelegat någon nödvärnssituation. I stället står det klart att de tre har misshandlat den 19-årige målsägaren med slag och sparkar när denne låg ner på marken. Tingsrätten konstaterar också att artisten har kastat 19-åringen till marken och stampat på hans arm. Det kan dock inte slås fast att ASAP Rocky har agerat i samförstånd med de andra, varför han nu enbart döms för sitt eget agerande, skriver Stockholms tingsrätt.

Klart: ASAP Rocky åtalas för misshandel

ASAP Rocky begärs omhäktad

Inte bevisat att flaska användes

Enligt domen är det inte bevisat att artisten och de övriga inblandade slagit 19-åringen i huvudet med en flaska eller i övrigt misshandlat mannen med "hela eller trasiga flaskor". Däremot konstateras det att 19-åringen "tillfogats skärskador på armarna någon gång i samband med sammanstötningen". Det går dock inte att klarlägga hur han har fått dem och av vem, uppger rätten vidare.

Enligt domen anser inte tingsrätten att misshandeln har varit så passa allvarlig att fängelse ska övervägas. Därför ska inte den villkorliga domen förenas med samhällstjänst. Då han även har suttit häktad i 31 dagar ska domen enligt praxis inte heller förenas med böter, står det i domskälet.

Vågar inte vittna på plats mot ASAP Rocky

Tjockt vid ASAP Rockys rättegång: "Hektiskt"

– Den sammantagna bevisbilden i målet har varit komplex. Åklagaren har inte lyckats styrka att målsäganden slagits i bakhuvudet med en flaska eller att han misshandlats med glasflaskor. Det har påverkat bedömningen av allvaret i gärningen säger rättens ordförande, chefsrådmannen Per Lennerbrant i en kommentar.

ASAP Rocky ska nu tillsammans med övriga två dömda betala sammanlagt 12500 kronor i skadestånd till 19-åringen, vilket är ett lägre belopp än vad denne yrkat på.

Artisten ska även vara med och betala statens kostnader för offentliga försvarare och målsägarbiträden.

ASAP Rockys advokat: "Inte missnöjda"

Världsstjärna anhållen för grov misshandel

Rap-stjärnan blir kvar i häktet

På plats. ASAP Rockys mamma Renee Black på väg mot rättegången som hölls i juli. Foto: Jannie Flodman