ASAP Rockys mamma Renee Black var på plats. Foto: Jannie Flodman

ASAP Rockys advokat: "Inte missnöjda"

Under tisdagen inleddes rättegången mot ASAP Rocky och två personer ur hans sällskap för bråket på Hötorget 30 juni. Mycket handlade om den glasflaska som ska ha använts mot målsäganden – men som saknar DNA-spår.

  • Publicerad 20:02, 30 jul 2019

Det var ett stort intresse på tisdagsmorgonen för den medialt mycket uppmärksammade rättegången mot artisten ASAP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, som tillsammans med två personer ur sitt sällskap är misstänkta för misshandel av en 19-årig man vid Hötorget den 30 juni i år. Alla förnekar brott och menar att det rör sig om nödvärn eller putativt nödvärn. Putativt nödvärn innebär att man trodde att det förelåg en nödvärnssituation, men att så inte var fallet.

Utanför säkerhetssalen på Bergsgatan 50 ringlade sig kön lång. Den sal där rättegången visas på tv som är avsatt för allmänheten blev fullsatt och flera besvikna fick vända i dörren.

YB Södermalm stängdes av efter Trumptweet

Under förmiddagen höll åklagaren Daniel Suneson sakframställan och gick igenom vad som framkommit i förundersökningen och visade bland annat filmer från händelseförloppet där man kan se hur målsägande kommer i kontakt med de tilltalade utanför Max på Hötorget och sedan följer efter dem.

– Det är målsägande som tar den inledande kontakten. De upplevs som påträngande och jobbiga vilket leder till en konfrontation. Livvakten knuffar målsägande och lyfter bort honom i halsen ett antal meter. Då svarar han med visst våld och använder sina hörlurar som går sönder, säger Daniel Suneson.

Sedan visades filmklipp på hur ASAP Rocky kastar målsägande genom luften och hur de andra misstänkta ansluter när han ligger ner och delar ut sparkar och slag mot 19-åringen.

DNA-spår saknas

Åklagaren visade även bilder på den trasiga flaska som påstås ha använts under misshandeln. ASAP Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic ifrågasatte flera gånger vid vilken tidpunkt och var flaskan skulle ha använts. Inga DNA-spår har hittats på flaskan.

– Den har använts inledningsvis i samband med kastet. Men även i samband med att målsäganden ligger på marken, säger Daniel Suneson.

Det visades även bilder på de skador som 19-åringen fått efter misshandeln, bland annat blodiga skärsår på vänster underarm.

På plats på åhörarläktaren bland journalisterna fanns ASAP Rockys mamma Renee Black. Till Dagens Nyheter kommenterade hon situationen:

– Det här är en mardröm.

Målsägande visade upp sina skador för rätten

Efter lunchpausen inledde 19-åringens målsägarbiträde Magnus Strömberg. Han sa bland annat att det på en av filmerna var uppenbart att hans klient försökte fly från platsen när han blir misshandlad men att han blir hindrad av livvakten. Vidare berättade han att 19-åringen fått sy 13 stygn efter misshandeln. Sedan uppmanades målsäganden att gå fram till chefsrådmannen och övriga rätten för att visa upp sina skador, vilket han gjorde.

"Rakim Mayers är en världskänd artist"

När det blev försvarets tur inledde ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic med att gå igenom hans klients version av händelsen. Han berättar att ASAP Rocky befann sig utanför Max i sällskap med bland annat sin livvakt under den aktuella kvällen.

– Den här personen finns med i sällskapet eftersom Rakim Mayers är en världskänd artist. Lever man det livet blir man utsatt för människor som inte alltid har rena uppsåt, säger Slobodan Jovicic.

Vidare sa han att det är livvaktens uppgift att bedöma säkerhetsläget och att målsägande och hans vän betett sig märkligt och ger intryck av att vara påverkade.

– Han bedömer att de inte ska komma nära Rakim Mayers, säger Slobodan Jovicic och fortsätter med att berätta att ASAP Rocky möts av händelsen först när målsägande ger sig på livvakten, han ser inte vad som händer innan och upplever situationen som hotfull.

– Sedan försöker sällskapet ta sig därifrån men målsägande och hans kompis följer efter. Likt en jojo återkommer de. Sällskapet vädjar att bli lämnade ifred men de lyssnar inte.

Det är på Apelbergsgatan som den misstänkta misshandeln inträffar och enligt Slobodan Jovicic uppfattar ASAP Rocky att 19-åringen på nytt gör ett utfall mot livvakten och då bestämmer han sig för att agera.

– Han kastar honom på marken, trampar på hans arm och ger honom ett slag eller en knuff, säger Jovicic.

Angående den krossade glasflaskan menar Jovicic att ASAP Rocky har sina händer på målsägandes kropp när glasflaskan krossas, och visar upp en av de inspelade filmerna där man hör glas krossas samtidigt som man ser hur stjärnan kastar 19-åringen mot marken. En förklaring som advokaten har är att ASAP Rocky kan ha fått glaskross under skon som orsakat skador på målsäganden.

Förhör med 19-åringen

Därefter var det dags för åklagare Suneson att förhöra målsäganden. Enligt 19-åringen kände han inte till ASAP Rocky innan händelsen utan gick fram till sällskapet för att fråga efter sin vän. Han ska då ha fått en knuff och blivit ombedd att lämna platsen. På frågan om varför han inte gjorde det svarade han så här:

– Om någon säger så på ett trevligt sätt, och man inser att man gjort något fel, så går man därifrån. Men jag visste att jag inte hade gjort något fel. Jag undrade varför han hade knuffat mig, jag blev chockad, och ville fråga varför.

Han berättar vidare att han följde efter dem för att han ville ringa polisen men att han inte visste numret till myndigheten.

– Jag försöker säga att jag är en bra kille och att jag bara vill ha tillbaka mina hörlurar. Medan jag pratar med dem så kommer plötsligt en av killarna och slår mig bakifrån i huvudet med en glasflaska. När den träffar mig i huvudet går den sönder. Jag ser inte vem eftersom det var bakifrån. Sen kommer han som sitter närmast mig (ASAP Rocky, reds anm.) och kastar iväg mig. Då hamnar jag på marken och alla fyra ger sig på mig, säger 19-åringen, som menar att han fick ett tjugotal sparkar och slag från var och en av killarna.

– De försökte hugga med glas mot mitt huvud och ansikte vilket jag skyddade med mina armar. Jag minns inte exakt vilka det var. Det kändes som att de ville döda mig, fortsätter han.

"Tog mig inte på allvar"

Åklagaren frågade sedan hur han kommenterar att rättsläkare och läkare inte hittat så mycket skador på hans huvud.

– De tog inte mig på allvar, svarade 19-åringen.

När rättegångsdagen var slut tittade ASAP Rocky upp mot åhörarläktaren och sin mamma med sällskap. Han log och vinkade. Efteråt höll advokat Slobodan Jovicic en presskonferens. På frågan om han och hans klient var nöjda med dagen svarade han:

– Ingen av oss är missnöjd.

På torsdag vid 09.00 återupptas rättegången.

Advokat Slobodan Jovicic. Foto: Jannie Flodman

ASAP Rocky står åtalad tillsammans med två medarbetare. Foto: WikimediaCommons

Donald Trump skickade utsänd

Inledningsvis var rubriceringen grov misshandel, men den ändrades sedan till misshandel. Till en början fanns även en motanmälan mot den som är målsägande i det nu aktuella fallet. Det var ASAP Rockys livvakt som anmälde 19-åringen. Men misstankarna mot honom lades ner.

Fallet har bevakats flitigt internationellt, bland annat har USA:s president Donald Trump blandat sig i och hört av sig till Sveriges statsminister Stefan Löfven och erbjudit sig att betala borgen för att få artisten fri.

Till rättegången i Sverige hade Donald Trump skickat sin gisslanexpert Robert C. O'Brien: "Presidenten bad mig åka hit för att hjälpa de amerikanska medborgarna. Vi arbetar för att få hem dem så snart som möjligt" säger han till AFP, rapporterar Aftonbladet.