ASBEST. Det gamla Spårvägsmuseet på Söder ska rivas för att ge plats åt nya bostadskvarter. Men sedan kriminella brutit loss koppar i huset hindrar asbest polisen från att avhysa de människor som olovligt intagit byggnaden. Foto: Mostphotos/Michael Erhardsson

Asbest efter kopparstöld försvårar rivning på Söder

Kriminella har intagit SL:s gamla bussdepå på Söder. Efter att kopparledningar stulits från huset har nu asbest frigjorts i byggnaden – vilket hindrar polisen från att gå in. "Ett extremfall" enligt firman som nu ska riva kåken.

  • Publicerad 16:42, 9 jul 2018

Sedan september i fjol har Spårvägsmuseet på Tegelviksgatan, SL:s 5000 kvadratmeter stora gamla bussdepå, stått tomt. Huset håller just nu på att rivas för att ge plats åt sju nya bostadskvarter under namnet Persikan – med 1 160 bostäder, förskolor och en ny park. Rivningen ska enligt planen vara färdig i maj 2019. Men sedan byggnaden blivit ett nytt tillhåll för kriminella sedan årsskiftet, har rivningsarbetet kraftigt försvårats.

Klart för bygge av 1200 bostäder på Söder

Anders Lindberg, Södermalmspolisen, säger att polisen får samtal varje dag från oroade grannar som ser människor komma in och ut ur byggnaden med kopparledningar som bankats loss från väggarna – vilket i sin tur lett till att asbest frigjorts i byggnaden.

– Det har blivit en samlingsplats för hemlösa, missbrukare och kriminella, vilket påverkar många boende i Sofia-området. Självklart är vi här varje dag men vi kan i nuläget inte gå in i huset eftersom vi bedömer att det ett innebär en för stor arbetsmiljörisk. Särskilt med tanke på att det krävs stora resurser, minst tio poliser, för att verkligen kunna genomsöka hela byggnaden på ett bra sätt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kenneth Wahlberg, projektledare på NKR Demolition som utför rivningen, bekräftar problemet.

–  Det är ett extremfall. Ibland är man livrädd för att man inte vet vem eller vilka man ska springa på i något hörn och i vilket skick de är i. När vi är igång med våra maskiner är det ingen som varit hotfull eller så. Men när vi tagit in en smidesfirma för att täppa igen fönster och dörrar, var de så pass rädda att vi fick ta med väktare för att skydda dem.

Häng med in på Spårvägsmuseet innan det stänger

Trots att rivningsfirman tagit in underentreprenörer för att svetsa och snickra igen möjliga ingångar till huset, har det hittills inte hjälpt.

–  Nej, det är uppbrutet redan nästa dag, vid något tillfälle har de här personerna själva tagit dit egna låssmeder. Vi fortsätter täppa igen och hålla byggnaden så tätt det går, men den är väldigt stor så det är inte enkelt.

Beträffande asbesten framhåller Kenneth Wahlberg att det inte är någon fara att den sprids till de som bor i närheten.

Kommer ni bli klara med rivningen i tid?

–  Vi har luft i tidsplanen och kan alltid ta in extra folk så det ska gå. Vi gör allt som står i vår makt och lite till, och polisen har gjort ett fantastiskt jobb. Men visst, när man kommer dit på morgonen och en vattenledning har rivits så att man måste lägga dagen på att sanera asbest så innebär det ju mer jobb. Säkerheten går först, både för oss, polisen och grannar, konstaterar han.

Södermalmspolisen Anders Lindberg såväl som Kenneth Wahlberg vill nu rikta en varning till nyfikna förbipasserande.

– Vi har sett ungdomar ta sig in, som förmodligen inte känner till problemet med asbesten, men det handlar också om andra som bara vill titta in och se hur det går. Det är en byggarbetsplats så det är viktigt att respektera avspärrningarna, säger Andreas Eriksson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Exploateringskontoret, som är fastighetsförvaltare för huset och ansvariga för att obehöriga inte vistas i byggnaden, kommer att hålla ett informationsmöte för de boende i området på torsdag.

Största bostadsprojektet på Söder

Spårvägsmuseet har funnits på Tegelviksgatan 22 i Danvikstull sedan 1990, men flyttade ut 10 september. Museet återuppstår igen i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden under hösten 2019. 

Under namnet Persikan ska här istället bli sju nya bostadskvarter med totalt 1 160 bostäder, två förskolor och en park. De första bostadskvarteren är planerade att byggas 2019.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.