Rasmus Dahlstedt spelar alla roller i nyskrivna pjäsen Visselblåsaren – Vagina Dentata. Foto: TeaterStudio Lederman

Assange-pjäs har premiär i Vasastan

I veckan har en nyskriven pjäs om Julian Assange premiär på TeaterStudio Lederman på Gästrikegatan. "Det offentliga samtalet i Sverige är i fokus i föreställningen", säger regissören Fredrik Hiller.

  • Publicerad 15:33, 3 sep 2018

För åtta år sedan anhölls Julian Assange, en av personerna bakom Wikileaks, för våldtäkt efter sitt Sverigebesök. Dagen efter hävdes anhållandet och brottsrubriceringen ändrades till sexuellt ofredande. Några dagar senare ändrades den igen till våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. I en fiktiv nyskriven pjäs återvänder Assange till Sverige för att få sin sak prövad i Högsta domstolen.

– Jag vill understryka att pjäsen inte tar ställning för eller emot Assange. Han har huvudrollen men huvudfokus ligger på det offentliga samtalet i Sverige. Assange blir kontinuerligt avbruten av en rad personer, som till exempel Stefan Löfven, Carl Bildt och Gunnel Arrbäck, den gamla chefen för Statens biografbyrå, säger regissören Fredrik Hiller och fortsätter:

– Det är politisk satir men man ska inte låta sig skrämmas om man tycker att det låter tungt. Jag tror och hoppas att det blir underhållande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Pjäsen är skriven av Jens Ganman och Rasmus Dahlstedt gör alla roller.

– Mitt mål är att man inte ska märka att det är en och samma skådis. Eller, det är klart att man kommer att förstå det men det ska inte kännas så. Rasmus byter blixtsnabbt om fram och tillbaka bakom scenen, säger Fredrik Hiller.

Han kallar lokalerna på Gästrikegatan 13 för "en teaterdröm".

– Den är porrig i bästa bemärkelse. Foajén är underbar, säger Fredrik Hiller.

Föreställningen spelas sedan den 1, 3, 5, 6, 8, 17 och 21 september med start klockan 19:00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rökutveckling på T-centralen

Nyheter Bengal kastades vid tunnelbanan tidigt i morse Rökutveckling uppstod vid T-centralen i morse efter att ett bengalliknande föremål kastats vid tunnelbanan.onsdag 19/9 7:48

Fortsatt renoveringsiver i Stockholm

Bostad LISTA: Så mycket rot-avdrag har gjorts i din kommun under 2018 Det senaste årets oro på bostadsmarknaden tycks inte ha påverkat renoveringslusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpts rot-tjänster för miljarder, visar siffror från Skatteverket.onsdag 19/9 6:50