BORT. Mer än så här lär det inte bli. Astrid Cleve får ingen gata i Hagastaden. Foto: Leif Oldenburg

Astrid Cleve får ingen egen gata i Hagastaden

Den tillfälliga skylten sitter fortfarande kvar. Men så mycket mer lär det inte bli. Astrid Cleve kommer inte få en gata uppkallad efter sig i nya Hagastaden.

  • Publicerad 14:27, 3 dec 2018

Redan 2011 kom Solna och Stockholm överens om hur gatorna i den kommande Hagastaden skulle namnges. En av gatorna fick namn efter den framstående svenska naturvetenskaparen Astrid Cleve.

Under sju år hände ingenting och under hösten kom den första skylten upp.

När rabbin Abraham Cooper, företrädare den för internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, i november skulle besöka Karolinska för att föreläsa upptäckte han skylten och fick en chock. Enligt Cooper var Astrid Cleve en övertygad nazist – även efter andra världskriget.

– Man behöver bara googla hennes namn och läsa vad hon sa efter andra världskriget. Alltså efter att hon kände till Auschwitz och nazisternas folkmord och vad som hände 55 miljoner människor. Hon sa sig vara en övertygad nazist och att hon skulle förbli nazist livet ut, sa han då till SVT.

Namnbyte

Karolinskas sjukhusdirektör Annika Tibell skrev till Solna stad med en önskan om namnbyte på gatan. Och så lär det bli. I sitt beslutsunderlag till politikerna i byggnadsnämnden skriver förvaltningen:

”Under hösten 2018 har det framkommit uppgifter som innebär att lämpligheten i namnsättningen kan ifrågasättas och därmed lämpligheten att bibehålla gatunamnet. Förvaltningen rekommenderar därför, efter att ha utrett frågan och fört dialog med Stockholms stad, ett namnbyte.”

Nu ska Solna stad och Stockholms stad tillsammans ta fram ett nytt namnförslag på gatan, som redan finns med under Astrid Cleves namn på bland annat Google Maps.

Astrid Cleve

Astrid Cleve (1875-1968) var geolog, kemist och botanist. Hon var den första kvinnan i Sverige som doktorerade i naturvetenskap.

Astrid Cleve uppgav själv att hon var nationalsocialist och hyllade Adolf Hitler även efter andra världskriget.

Under en period var hon även skribent och aktieägare i den pronazistiska tidningen Dagsposten som gavs ut 1941-50.

Källa: Wikipedia m fl.

Stockholm Direkt