Nöjd. Astrid Hillerud från Färingsö var nöjd tvåa i finalen i Polstjärnepriset. Foto: Olle Gustavsson

Astrid från Färingsö nöjd tvåa i stor musiktävling

Hon kunde knappt drömma om en final i Polstjärnepriset. Väl där tog Färingsöbon Astrid Hillerud andraplatsen. – Det var helt fantastiskt, säger hon.

  • Publicerad 11:16, 10 jan 2019

Jag har aldrig gjort något sådant liknande förut. Det var en väldigt spännande och rolig upplevelse.

Sedan 2007 arrangeras musiktävlingen Polstjärnepriset. Tävlingen riktar sig till klassiska musiker i åldrarna 14-18 år. De får under några dagar undervisning och tävlar på tekniska moment och scenisk framställning. I år var Färingsöbon Astrid Hillerud på plats med sin cello.

– Det var olika rundor och gallringar och totalt var det fyra finalister från hela Sverige som fick spela i en final i Göteborgs konserthus med Göteborgssymfonikerna, säger Astrid Hillerud.

Hon blev en av de fyra och tävlingen blev en speciell upplevelse.

– Jag har aldrig gjort något sådant liknande förut. Det var en väldigt spännande och rolig upplevelse.

I finalen spelade hon musik av Antonín Dvorak.

– Jag spelade tredje satsen i hans cellokonsert i H-moll, säger hon.

Astrid Hillerud kommer från en riktig musikfamilj där flera av hennes systrar också spelar cello. Nu siktar hon på en fortsatt satsning.

– Jag jobbar vidare och det som är aktuellt för mig nu är att söka musikhögskolorna i höst. Det har varit en fantastisk möjlighet att få spela med en så bra orkester, säger hon.

Att hon inte vann är inget som grämer.

– Jag hade inte vågat hoppas att gå till final. Det var väldigt roligt att det gick så bra som det gjorde, säger hon.

Andrapriset innebär ett välkommet ekonomiskt tillskott.

– Jag fick 10 000 som andrapristagare. Det är studier och instrument som de här pengarna kommer att användas till, säger Astrid Hillerud.

Här blir det dans på midsommar

Nyheter Nu är det dags att klä midsommarstången. Här kommer tips på var du kan fira runt om på Mälaröarna.tisdag 18/6 8:00

KRÖNIKA: Babblarna har blivit som en investering

Krönika “Gillar han också Babblarna?”, brukar andra småbarnsföräldrar fråga mig ibland och syfta på min snart treårige son. Jag vet aldrig riktigt hur jag ska svara på den frågan. Gillar? Det är ju ett så...tisdag 18/6 7:00