SÖMNBRIST. Mohammed Hosseini är trött. Oron över flytten har gjort att han har svårt att sova. Foto: Sara Ringström

Asylsökande tvingas lämna skola och vänner på 18-årsdagen

Två år i Huddinge med nya vänner och skola kan få ett abrupt slut för omkring 40 asylsökande ungdomar som fortfarande väntar på beslut. När de fyller 18 år måste de flytta till Migrationsverkets boenden, som ofta ligger långt ifrån vardagen i Stockholm.

  • Publicerad 11:53, 8 nov 2017

Vännerna Hussein Mohammadi och Mohammed Husseini från Afghanistan har börjat rota sig i Huddinge och Skogås. På Östra gymnasiet har de lärt sig svenska och fått nya vänner. Men de kanske inte kan fullfölja skolgången tillsammans.

Om några veckor ska Mohammed flytta från sitt familjehem i Farsta till ett av Migrationsverkets boenden någon annanstans i landet. Anledningen är att han har fyllt 18 år. Eftersom han fortfarande inte har fått ett slutgiltigt asylbeslut blir han som vuxen asylsökande statens och Migrationsverkets ansvar.

Men som många andra i hans situation tänker han försöka stanna i Stockholm ändå.

– Jag vill bo i Huddinge eller Stockholm. Jag vill inte till Norrland där jag inte känner någon. Här har jag skola, vänner och möjligheter. Jag letar efter sovplats, men det kanske blir en natt hos en kompis, nästa natt på gatan, säger Mohammed Hosseini.

Hussein har också nyligen fyllt 18 år, men har haft turen att få bo i ett frivilligt familjehem (se faktaruta). Han kan därför slutföra sin skolgång i Huddinge.

Huddinge vill inte betala

Nyligen beslutade socialnämnden i Huddinge att inte låta asylsökande ensamkommande som fyller eller får sin ålder uppskriven till 18 år bo kvar. Det är en möjlighet som sedan i somras delvis finansieras av statliga bidrag. Grannkommunen Botkyrka har till exempel valt att låta eleverna stanna terminen ut.

– Pengarna från staten skulle räcka ungefär 50 dagar för den som precis fyllt 18 år. Efter det skulle vi få betala den kostaden själva, säger Ingalill Söderberg (DP), vice ordförande i socialnämnden.

Enligt kommunens beräkningar skulle det kosta 8,7 miljoner kronor att låta de runt 40 berörda ungdomarna gå klart vårterminen. Statens bidrag till Huddinge är 3,6 miljoner 2017 och 1,8 miljoner 2018. De går i dagsläget till att förbereda för flytten.

– Det är Migrationsverkets alldeles för långa handläggningstider som har lett till den här problematiken. Det rimligaste vore om ungdomarna kunde få sina uppehållstillstånd och få fortsätta sin skolgång, men det styr inte kommunen över.

När beslutet skulle fattas ville oppositionspartierna S, MP och V att kostnaderna skulle utredas närmare. Men inte heller Anneli Sjöberg (S) tror att de statliga bidragen räcker till.

– Nej, det tror jag inte, men det får utredningen visa. Men då får kommunen gå in själv. Det här är Migrationsverkets ansvar, det är klart. Men vi måste ta helhetsgrepp som samhälle och inte putta det här mellan varandra, säger hon.

– För mig är det en humanitär fråga. Hur man behandlar människor.

Mohammed Hosseini letar efter boende i Stockholm för att kunna fortsätta skolgången på Östra gymnasiet i Skogås. Foto: Sara Ringström

De mår så dåligt, de skär sig. Jag har träffat flera som har varit på psyket sönderskurna armar.

"De skär sig"

Eliz Lindström jobbar med ensamkommande ungdomar inom Huddinge kommun. Hon har kontakt med lärare, rektorer och ungdomarna själva. Alla är väldigt oroliga.

– Många är desperata. De smyger in hos kompisar när de andra i huset har lagt sig. De bor på gator och bussar och får mat när de kommer till skolan. Det ringde precis en kille som frågade vad han skulle ta sig till. Han hade inget boende inatt, säger hon.

Tidigare har asylsökande vuxna inte haft rätt till skola, vilket innebar att skolgången avbröts för dem som flyttade. Men sedan den 1 november har de som har påbörjat ett introduktionsprogram rätt att fortsätta i den nya hemkommunen.

– De mår så dåligt, de skär sig. Jag har träffat flera som har varit på psyket sönderskurna armar.

– Huddinge kommun borde försöka hitta andra lösningar och se till att pengarna kommer de här ungdomarna till gagn. Ett samtal med psykolog är som plåster på uppskurna armar. Det de behöver är att ha tak över huvudet. Hyr kommunen fyra villor får de in de här 40 ungdomarna.

Frivilliga familjehem sökes

När asylsökande ungdomar fyller 18 år är de i lagens ögon inte längre barn. Därför går de från kommunens ansvar till statens. Om de inte kan hitta eget boende flyttas de till något av Migrationsverkets boenden, som oftast ligger långt ifrån Stockholm.

Sedan den 1 november har de som har påbörjat ett introduktionsprogram rätt att fortsätta i studierna i sin nya hemkommun.

Ett alternativ till eget boende är frivilliga familjhem. Men idag finns alldeles för få som erbjuder sovplats i Stockholmstrakten. Familjer som tar in en vuxen asylsökande får inte ersättning. Den asylsökande har en daglig ersättning på 61 kronor/dag.

För mer information: http://frivilligafamiljehem.se/

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.