Minnesplats. Bild från minnesplatsen vid Fribergaskolan i Danderyd. Arkivfoto. Foto: Hege Hellström

Åtal väckt mot mordmisstänkt 16-åring

Nu har åklagaren väckt åtal mot 16-åringen som misstänks ha mördat sin jämnåriga vän från Danderyd med en yxa.

  • Publicerad 13:35, 22 okt 2019

Det var den 2 augusti som den misstänkte 16-åringen cyklade från hemmet i Danderyd till Sollentuna. Väl där misstänks han ha mördat sin kompis med yxa – enligt åtalet genom ett flertal hugg eller slag mot huvudet, halsen och kroppen.

Nu har åtalet lämnats in till Attunda tingsrätt.16-åringen åtalas för mord och förberedelse till mord.

Den sistnämnda punkten handlar om att 16-åringen misstänks ha först försökt stämma träff med en 18-åring.

"16-åringen har således haft en brottsplan för att beröva 18-åringen livet. Det har funnits fara för brottets fullbordan", står det att läsa i stämningsansökan.

Men 18-åringen följde inte med, och då har 16-åringen kontaktat sin jämnåriga kompis som han senare misstänks ha mördat.

Enligt åtalet ska 16-åringen ha varit intresserad av skildringar av våld. Vid genomgång av hans dator har man hittat sökningar på både våld, kartor över det aktuella området och även sökningar för att köpa in en yxa.

Frihetsberövad sedan augusti

16-åringens advokat Rickard Appelberg berättar att det finns ett "indirekt erkännande" från klienten.

– Ja, det finns ett erkännande av faktiska omständigheter men sedan är vi inte inne på samma linje som åklagaren när det gäller rubricering. Det handlar om ifall man haft uppsåt och avsikt när man tar livet av någon, det finns ju också dråp och vållande till annans död, säger Rickard Appelberg.

Som DanderydDirekt tidigare rapporterat har en stor rättspsykiatrisk undersökning visat att 16-åringen led – och lider – av en allvarlig psykisk störning. Han har enligt advokaten eventuellt inte insett vad han gjort.

16-åringen har varit frihetsberövad sedan den 2 augusti. En tid satt han i häkte, men nu är han på annat sätt frihetsberövad.

– Häkte är inte lämpligt för en människa i så ung ålder, säger Rickard Appelberg.

Har du någon uppfattning om din klients motiv?

– Jag har egna tankar förstås, men motivet är än så länge höljt i dunkel, säger Rickard Appelberg.

Domstolsförhandlingarna beräknas starta i början av november och pågå i tre dagar.

DanderydDirekt har sökt kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt