Olagligt. Dämmet har förstört igen, här ser man det upprivna bäverstoppet i dammen. Foto: Privat

Återkommande skadegörelse av bäverdämmet

Bäverdämmet vid Efraimsbergsvägen och Löttingevägen har förstörts igen. Nu sätter kommunen in åtgärder i form av information.

  • Publicerad 11:35, 27 jan 2020

I mitten av januari rapporterade TäbyDirekt om att ett bäverdämme i ett dike vid Efraimsbergsvägen och Löttingevägen, bredvid ställverket, hade rivits olagligt. Efter det började bävrarna återställa dämmet, men förra veckan skedde det igen.

– En privatperson som går i området hörde av sig. Någon har rivit det och vi kommer polisanmäla det, säger Yolanda Karlsson ekolog på Täby kommun.

Vandalisering av bäverbygge polisanmäls

"De är envisa"

Hon var själv på platsen för att dokumentera, i fredags den 24 januari, och upptäckte att bävern redan försökt laga skadan.

– Ja, de har faktiskt redan börjat bygga upp dämmet igen, de är envisa, säger hon.

Men trots att bävern själv är snabb på att bygga upp fördämningen är det problematiskt att någon river då det bryter mot jaktlagen. Yolanda Karlsson hoppas dock att den som gjort det inte vet om att det är olagligt.

– Det ovanligt att någon river det och vi vet inte vem som gjort det. Kommunen ska normalt hålla diket fritt, men i det här fallet krockar det med jaktlagen, säger hon.

Bäver fixade länsstyrelsens jobb – "byggde" ny sjö

Ny skylt ska informera

Nu kommer Täby kommun att sätta upp en temporär skylt på platsen för att den olagliga rivningen av dämmet ska sluta.

– Vi vill med den informera om läget med bävern, om deras levnadssätt och att det är olagligt att ta bort ett dämme, säger hon.

Enligt jaktlagen är det inte lagligt för kommunen att ta bort dämmet före första maj då gång- och cykelvägen i området kan översvämmas. Täby kommer att vidta åtgärder till sommaren. Genom att ta bort dämmet och sedan sätta upp burar på samma plats.

– Vi hoppas då att bävrarna bygger dämmet längre bort, säger Yolanda Karlsson.

Den är envis. Så här såg det ut i fredags, den 24 januari, på bilden kan man se att bävrarna börjat återställa dämmet i diket. Foto: Privat

Får rivas under sommaren

För att ta bort bävrarna boplats (bäverhyddan) krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Under perioden 1 maj till 31 augusti får bäverdämmet, förstöras utan att söka tillstånd hos länsstyrelsen. Detta gäller dock inte bäverhyddan.