Återsken kan återses på scen

Musikgruppen Återsken håller på att förbereda årets julkonserter. Det utlovas en bred repertoar av julsånger. – Det är kända sånger men på nya sätt, säger Marcus Dannvik, körledare.

  • Publicerad 14:18, 1 okt 2018

Det är lite som att äta julbord, man vet vad som finns men inte exakt hur det tar sig uttryck

Musikgruppen återsken har börjat med repetitioner och planering inför årets julkonserter med namnet "Äntligen jul". Det blir sammanlagt tre konserter under lördagen den 1 december och söndagen den 2 december, som också är den första advent. Platsen för konserterna är Joar Blå i Enköping.

Med mer än 20 körsångare och ett fyrmannaband som kompgrupp kommer Enköpings mest kända kör att framföra både äldre och nyare julsånger från olika länder.

– Vi sjunger oftast mycket populärmusik, men under julkonserterna blir det lite andra genrer också. Utöver popmusik blir det svensk och irländsk folkmusik, lite gospel och lite popsoul. Vi sjunger också julpsalmer, men arrangerade så att de passar oss, säger Marcus Dannvik, körledare, som vid julkonserterna även spelar keyboard och flöjt.

Konserten beräknas pågå i 80 till 85 minuter och framföras i en akt. Repertoaren innehåller välkända sånger, men arrangerade på ett nytt sätt vad det gäller till exempel stämmor och tonarter. Det blir svenska, engelska, irländska, amerikanska och franska julsånger.

Ackompanjemanget varierar för de olika musikstyckena. För att få den rätta stämningen i folkmusiksångerna ska de kompas med bland annat flöjt och stränginstrumentet bouzouki.

– Sedan har vi olika solister. Olika personer kliver fram på olika låtar, säger Marcus Dannvik.

Några av de sånger som kommer att framföras är "We wish you a merry christmas", "Härlig är jorden" och "Dagen är kommen".

Återsken har anordnat shower där det även funnits dansinslag, men julkonserterna är mer renodlade konserter, där musiken har huvudrollen snarare än koreografin.

– Vi har väldigt mycket klädbyten under våra shower. Men nu vi har vi bara två olika set. Det blir en snygg inramning, säger Marcus Dannvik.

Återsken är ett rutinerat gäng. Våren 2017 gjorde gruppen en bejublad jubileumskonsert i Bahcohallen. Då stod Sveriges största musikexport genom tiderna i fokus – ABBA. Det blev den största showen gruppen dittills gjort under sin mer än 20-åriga livstid.

Under våren har gruppen uppträtt med låtar av Elton John. Tidigare har det bland annat gjorts konserter med Beatles-låtar, engelska hits och gospel.

Återsken har även hållit körkurser, med tillhörande konserter, under namnet Återsken Vox.

Julkonserter har Återsken haft sedan 2014, vilket gör att det nu görs för femte året året i rad. Tidigare har de hållits i Västerledskyrkan. Att kören övar på julsånger så tidigt gör inte att julstämningen blir mindre när sedan julen infinner sig, menar Marcus Dannvik.

– Man bygger upp det mentalt och börjar se fram emot julen. Det blir en sorts invigning på hela julperioden. Det skulle kännas konstigt att vara med i en kör och inte få göra någon form av julkonsert. Man blir inte less på julen bara för att man har sjungit sedan september. Det blir alltid något nytt. Det är lite som att äta julbord, man vet vad som finns men inte exakt hur det tar sig uttryck, säger han.

Julsånger

Julsången har numera främst en stämningsskapande funktion under julhandeln samt i helgens radio- och tv-program. Något äldre är julsångerna i det borgerliga, urbana julfirande som utbildades under 1800-talet, främst som sångtexter för barn och vuxna vid julfester, till exempel julgransplundringar, som skolsånger samt som inslag det moderna luciafirandet. En del visor som används i sådana sammanhang har avsevärd ålder, till exempel några av Staffansvisorna, som sannolikt är medeltida.
Källa: NE.se

Mordryktet stämmer inte

Nyheter Mordryktet som spridit sig i Enköping det senaste dagarna dementeras nu av polisen. – Ryktet stämmer inte, säger Rickeborn på Enköpingspolisen.onsdag 19/6 10:12