Amazing America. Showgruppen Återsken har en ny vårkonsert på gång. I år har det blivit det stora landet i väst som ska hyllas. Foto: Arkiv

Återsken tillbaka med USA-tema

Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27 konsert tillsammans med Återsken.

  • Publicerad 08:34, 15 feb 2019

Man kan ju inte ha ett USA-tema utan att ta med country, rap eller boogie woogie.

För ett år sedan hedrades Sir Elton John. Nu ska Enköpings showgrupp nummer ett ta sig an en betydligt bredare låtskatt – nämligen USA:s.

– Det är ju lättare med Beatles, Abba eller Elton John på ett sätt. Det finns ett begränsat antal låtar. Nu när vi har USA som tema, med i princip alla musikstilar i världen, och tiotusentals låtar att välja mellan. Det blir lite tuffare då, men jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27 konsert tillsammans med Återsken.

Går tillbaka till rötterna

Återskens första vårkonsert gick av stapeln 1997. Och på sätt och vis sluts cirkeln under årets konsert.

– I vår första produktion hade vi Motown-tema. Och nu när vi tar oss an USA, som är Motowns hemland, så kommer vi att köra flera låtar som vi körde då. Men i ett lite högre tempo. Det blir ett medley, säger Marcus Dannvik.

Bredden blir en utmaning

Konserten som döpts till ”Amazing America” blir en show med snabba klädbyten och ett högt tempo och är ungefär två timmar lång. Och den kommer att plocka upp de flesta av de mesta som USA har att erbjuda musikstilsmässigt. Det har varit en utmaning för showgruppen.

– Vissa genrer gör vi för första gången. Man kan ju inte ha ett USA-tema utan att ta med country, rap eller boogie woogie. Det är ju vitt skilda sångtekniker. Men vi har fått ihop det. Alla arrangemangen är klara, och vi repar för fullt. Det som återstår nu är koreografi och scenkläder, säger Marcus Dannvik och tillägger:

– Men av erfarenhet vet jag att det är först när vi kommer på plats på Joar Blå, dagarna innan konserten, som man vet exakt hur det kommer att bli.

Fyra föreställningar

En nyhet för i år att att det kommer att bli fyra föreställningar. Den första redan på torsdagen den 25 april, följt av en show på fredagen, och två på lördagen den 27 april. Biljetterna släpptes för en vecka sedan, och i vanlig ordning är intresset för showgruppen stor.

– Helt otroligt, jag tror vi slog rekord i hur många biljetter det såldes. Men det finns biljetter kvar. Vi hoppas naturligtvis att vi ska fylla Joar Blå, säger Dannvik.

På scenen kommer bandet att ackompanjeras av ett fyramannaband.

– De har en jättestor del i helheten. Naturligtvis sticker det iväg både kostnadsmässigt och arbetsmässigt att ha ett liveband. Men vi tycker att det är jätteviktigt, konstaterar Dannvik.

Ett axplock av artisterna som uppmärksammas i ”Amazing America”

Justin Timberlake

Jennifer Lopez

Backstreet Boys

Michael Jackson

Jackson 5

Elvis

Aretha Franklin

Amanda blev bästa matlagaren

Nyheter En parmesanpanerad kycklingfilé toppad med gårdagens rester fick Enköpingsbon Amanda Lindqvist att gå hela vägen i rikstäckande mattävling. – Det är så himla kul, säger vinnaren.tisdag 21/5 12:56

Rapporten: Hotell funkar i Enköping

Nyheter Ja, en hotelletablering i Enköping skulle fungera. Det visar i alla fall en ny rapport som Stockholm Business Alliance har gjort.måndag 20/5 14:18