MARKARBETEN STOPPAS. Att det var planerat för en återvinningsstation i korsningen Älvsundavägen/Paradisvägen i Väsby hade till och med politikerna missat. Nu stoppas arbetet. Foto: Charlotte Arwedsson

Återvinningsstation vid Edssjön stoppas efter protester

Efter flera protester stoppas nu arbetet med den strandnära återvinningsstationen vid Älvsundavägen i Upplands Väsby. Kommunen insåg felplaceringen först efter byggstart.

  • Publicerad 16:31, 6 sep 2019

Det är ingen lämplig placering för en återvinningsstation.

Återvinningsstationen var tänkt att ligga väster om Älvsundavägen på sluttningen mot Edssjön, vid korsningen med Paradisvägen. Markberedning och schaktning hade kommit en bra bit på väg, när nu arbetet stoppats.

– Det är ingen lämplig placering för en återvinningsstation. Vi har missat detta i detaljplanen, säger Roland Storm (VB), ordförande för teknik- och fastighetsutskottet.

Och boven i dramat är faktiskt bokstaven "E". Den betyder "teknisk anläggning" och fanns utmärkt i detaljplanen, som för Eds Allé upprättades redan 2012. Sedan dess har detaljplanen klubbats i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Jag tror inte politiken insåg att en återvinningsstation har beteckningen ”teknisk
anläggning” då beslut om att fastställa detaljplanen togs. Åtminstone tänkte inte jag på det, säger Roland Storm.

Protester efter schaktningsarbete

Men det var inte förrän schaktningsarbetet kom i gång som protesterna började trilla in. Någon ifrågasatte hur man kunde bygga en återvinningsstation mindre än hundra meter från Edssjön, samt hänvisade till att det redan finns två återvinningsstationer inom en radie av en kilometer från platsen, vid Hemköp och Prästgårdsvägen. 

Även Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet i Upplands Väsby, var starkt kritisk till placeringen, främst vad gäller risken för förstörda kultur- och naturvärden.

– Vår förhoppning är att lokaliseringen ändras och att platsen kan återställas i någorlunda naturenligt skick igen, skriver han.

Alternativ placering

Enligt Roland Storm tittar nu kommunen på en alternativ lösning och placering i samråd med markägaren.

– Vi ska hitta en ny plats i utkanten av bebyggelsen. Detta gör vi omgående, och så snart
detaljer med fastighetsgränser är lösta kan vi påbörja arbetet med en ny plats för återvinningsstationen. Vi får göra någonting annat trevligare med den ursprungliga platsen i stället, säger han.

FOTNOT: Runt Edssjön gäller det generella strandskyddet med undantag för strandlinjen längs Älvsundavägen.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Två av tre scoutkårer i Väsby utan fungerande lokal

Nyheter "Vi behöver längre arrendeavtal för att våga bygga" Två av Väsbys tre scoutkårer saknar fungerande lokal. En stuga brann ner i somras och en lokal är "iskall" på vintern. Nu väntar scouterna på besked från kommunen om framtiden.måndag 20/1 12:00

Väsbys energi tröt i Piteå

Nyheter Tappade 3–1 till förlust i sudden death Väsby Hockey dukade för tre poäng i söndagens bortamatch mot Piteå, i motsats till dagen innan blev dock tredje perioden den tyngsta. Piteå HC vände och vann i sudden death, 4–3.söndag 19/1 19:10
Stockholm Direkt