MARKARBETEN STOPPAS. Att det var planerat för en återvinningsstation i korsningen Älvsundavägen/Paradisvägen i Väsby hade till och med politikerna missat. Nu stoppas arbetet. Foto: Charlotte Arwedsson

Återvinningsstation vid Edssjön stoppas efter protester

Efter flera protester stoppas nu arbetet med den strandnära återvinningsstationen vid Älvsundavägen i Upplands Väsby. Kommunen insåg felplaceringen först efter byggstart.

  • Publicerad 16:31, 6 sep 2019

Det är ingen lämplig placering för en återvinningsstation.

Återvinningsstationen var tänkt att ligga väster om Älvsundavägen på sluttningen mot Edssjön, vid korsningen med Paradisvägen. Markberedning och schaktning hade kommit en bra bit på väg, när nu arbetet stoppats.

– Det är ingen lämplig placering för en återvinningsstation. Vi har missat detta i detaljplanen, säger Roland Storm (VB), ordförande för teknik- och fastighetsutskottet.

Och boven i dramat är faktiskt bokstaven "E". Den betyder "teknisk anläggning" och fanns utmärkt i detaljplanen, som för Eds Allé upprättades redan 2012. Sedan dess har detaljplanen klubbats i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Jag tror inte politiken insåg att en återvinningsstation har beteckningen ”teknisk
anläggning” då beslut om att fastställa detaljplanen togs. Åtminstone tänkte inte jag på det, säger Roland Storm.

Protester efter schaktningsarbete

Men det var inte förrän schaktningsarbetet kom i gång som protesterna började trilla in. Någon ifrågasatte hur man kunde bygga en återvinningsstation mindre än hundra meter från Edssjön, samt hänvisade till att det redan finns två återvinningsstationer inom en radie av en kilometer från platsen, vid Hemköp och Prästgårdsvägen. 

Även Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet i Upplands Väsby, var starkt kritisk till placeringen, främst vad gäller risken för förstörda kultur- och naturvärden.

– Vår förhoppning är att lokaliseringen ändras och att platsen kan återställas i någorlunda naturenligt skick igen, skriver han.

Alternativ placering

Enligt Roland Storm tittar nu kommunen på en alternativ lösning och placering i samråd med markägaren.

– Vi ska hitta en ny plats i utkanten av bebyggelsen. Detta gör vi omgående, och så snart
detaljer med fastighetsgränser är lösta kan vi påbörja arbetet med en ny plats för återvinningsstationen. Vi får göra någonting annat trevligare med den ursprungliga platsen i stället, säger han.

FOTNOT: Runt Edssjön gäller det generella strandskyddet med undantag för strandlinjen längs Älvsundavägen.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Agnetha i Carlslund tänker redan på julen

Nyheter Hjälper familjer som inte har råd med klappar och mat Sommaren har precis tagit slut, men Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. För sjunde året i rad hjälper hon familjer som har det ekonomiskt tufft med klappar och julmat.söndag 15/9 7:15

En anhållen efter skottlossning i Apoteksskogen

Nyheter Flera personer larmade polisen på lördagsmorgonen En man är anhållen misstänkt för vapenbrott efter skottlossningen på lördagsmorgonen i Apoteksskogen i Upplands Väsby.lördag 14/9 16:55
Stockholm Direkt