Att bry sig blir Albys nya norm

Att knacka på eller inte knacka på? Hur man ställer sig till den frågan kan rädda liv. Nu ska Mitt Alby införa ett nytt tänk kring grannsamverkan i situationer där våld i nära relationer förekommer.

  • Publicerad 16:04, 17 apr 2015

– Genom en ny policy för grannsamverkan vill vi aktivt arbeta med frågan om våld i nära relationer, ge boende svar på hur man kan agera i situationer där någon granne drabbas, säger Gerda Larsson, ansvarig för socialt engagemang på Mitt Alby AB.

– Det är skrämmande siffror, i år bara under februari månad har redan fem kvinnor mördats. Vårt uppdrag är att ge grannar verktygen för att bilda en samverkan av stöd och aktion i dessa frågor, vi ger ett varför och ett hur, förklarar Peter Svensson, en av initiativtagarna till Huskurage tillsammans med Nina Rung.

Båda har arbetat länge med våldprevention. Huskurages idé är att informera om det faktum att 200 000 barn lever i familjer där det förekommer våld. 50 fall av våld i nära relation polisanmäls varje dag och mörkertalet är mycket stort, berättar Peter Svensson och Nina Rung. Initiativet går ut på att medvetengöra om att ökat civilkurage kan fungera i ett brottsförebyggande syfte och nu vill de sprida sitt koncept till fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och kommuner.

Få som vågar

Marguerite Lindkvist som bor på Albyberget sedan 1993 blev lättad när hon hörde om initiativet. Hon berättar att hon sett mycket under de 29 år som hon bott i Stockholm och alltid haft kurage nog att ingripa, men det är få som vågar.

– Jag är ett vittne i den här, jag har knackat på många dörrar, skrikit in i brevinkast. Jag har sett nedslagna kvinnor, barn, träffat människor som varit mycket nedbrutna, berättar Marguerite.

– Det finns människor som säger ”varför ska jag bry mig, vad kan jag ens göra, det är inte mitt problem?” Då tycker jag att man ställt sig fel fråga, frågan för mig har alltid varit: kan min handling rädda någons liv? förklarar Marguerite.

Har hittat utvägar

I vissa fall, berättar hon, har det räddat liv. Och även lett till att kvinnor som hon stöttat hittat en utväg från sina våldsamma relationer. Många har tackat henne. Men helt problemfritt är det inte.

– Klart man blir nervös, jag brukar fråga efter Alvedon och börja samtalet där. Men det finns absolut hotfulla situationer.

–Jag har trängt mig in i lägenheter där män stått med tillhyggen i handen, då har jag sagt: bäst att du går här ifrån, polisen är på väg, och sprungit fram till den drabbade för att hjälpa. Men vad ska jag annars göra, bara låta det ske? säger Marguerite.

Alla behövs. Ansvaret tar man tillsammans som medmänniska, granne och hyresvärd, betonar Gerda Larsson.

– Våld i nära relationer finns i alla bostadsområden men talas sällan om när fastighetsbolag talar om trygghetsåtgärder, det viktiga är att man har rätt kunskap och verktyg för att kunna agera, motverka och förebygga, säger Gerda Larsson.

Att tänka på

4 tips och råd för dörrknackning:

1. I situationer som upplevs som akuta eller livshotande ska man alltid ringa 112 först.

2. Vid icke-akuta situationer och innan du kopplar in någon annan, måste man våga prata med den berörda. Fråga hur det står till, visa att man finns där som stöd. Försök att bekräfta situationen, var säker.

3. Om det finns barn inblandade ska man alltid vara extra försiktig och vaksam, men det är också desto viktigare att ingripa.

4. Var rädd om dig själv, försök att vara lyhörd och uppmärksam om dina egna risker, om du känner dig hotad eller på något sätt är i fara, ring alltid polisen eller be fler grannar gå ihop och knacka på tillsammans.

 Läs mer: www.huskurage.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.