”Att komma ut i naturen är befriande”

I 20 år har naturälskaren Bengt Sundberg lett naturvandringar på Järvafältet. Nu har han utsetts till Järvafältets hjälte 2016.

  • Publicerad 08:43, 2 apr 2016

Det känns riktigt kul – som ett kvitto på de här 20 årens vandringar.

När man kommer in där i själva hjärtat av fältet är det många som blir förvånade att det är så lugnt och fridfullt. Att komma ut i naturen är befriande. Det behöver människan.

Det säger Sollentunabon Bengt Sundberg. På Järvafältet leder han naturvandingar i Naturskyddsföreningen och Järvafältets ornitologiska förenings regi med inriktning på fågelskådning. Åtta gånger om året vandrar han tillsammans med andra från Naturskolan vid Väsby gård ut på fältets olika leder i hoppet om att få en skymt av det rika artlivet. Svartmes, gärdsmyg, korp och duvhök är några av fältets bevingade invånare som går att skåda.

– Naturen på Järva är väldigt omväxlande. Variationen är det som är mest spännande och det som gett en rik artvariation.

I 20 år har Bengt delat med sig av sina kunskaper under naturvandringarna. Ett engagemang som nyligen genererat honom utmärkelsen Järvafältets hjälte 2016.

– Det känns riktigt kul – som ett kvitto på de här 20 årens vandringar.

Utmärkelsens delades ut av föreningen Rädda Järvafältet med motiveringen; ”för att som entusiastisk folkbildare ha lotsat många ut i Järvafältets natur och på det sättet bidragit till dess skydd”.

Nu har du vandrat i 20 år, vilket är en ganska lång tid. Hur länge tänker du fortsätta? 20 år till?

–  Ja, vi får se. Jag har sagt att jag i alla fall ska hålla på i fem år till, så att jag kan fira 25-årsjubileum. Det har jag lovat.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Rån mot Restaurang i Viby - anställd skadad

Nyheter Förundersökning om grovt rån En restaurang i Viby har blivit utsatt för ett fullbordat rån, meddelar polisen.måndag 14/10 11:15

Man rånad i gångtunnel i Rotebro

Nyheter Inträffade under natten till måndagen En man ska ha utsatts för ett rån i Rotebro under natten till måndagen.måndag 14/10 11:07

Lillstugan står kvar i vått och torrt

Nyheter Susanna berättar om turerna kring en av Sollentunas äldsta krogar En brand och en tragisk bortgång. Politiker som vill lyfta Lillstugan ur jorden. Susanna Lundberg Salin berättar om de senaste 25 åren och hur nära det var att en av Sollentunas äldsta krogar fick...lördag 12/10 9:00
Stockholm Direkt