"Att träffa äldre personer varje vecka är fantastiskt"

Runt om i landet arbetar tonåringar extra med att besöka äldre som bor på ålderdomshem. Vi besökte en av platserna där unga och gamla möts – Mariebergs äldreboende på Kungsholmen.

  • Publicerad 08:00, 5 mar 2017

De är så mysiga!

Idén är enkel. Företaget Ung Omsorg anställer ungdomar som en gång i veckan besöker ett äldreboendet och hänger med de äldre i ungefär två timmar. Aktiviteterna kan vara allt ifrån fika med tillhörande samtal till mer organiserade aktiviteter så som en frågesport. När vi besöker Mariebergs äldreboende på Wivalliusgatan är det sportlov och fyra ungdomar har tagit sig tid för ett extra besök.

– Det är fantastiskt, de är så mysiga! säger Britta Sjönell, 93, som stortrivs på äldreboendet och ser fram emot ungdomarnas besök varje vecka.

Integration i vardagen

"Det ger mig väldigt mycket" säger Elin Berg och tittar på Britta Sjönell. Foto: Sacharias Källdén

Har koll på Insta

Denna gång vankas det en frågesportslek. En bokstav ropas ut och lagen, fördelade med hälften äldre och hälften ungdomar, skall komma på ett land, en stad, en maträtt samt ett märke som börjar på bokstaven. En av ungdomarna, Eliot Moskowicz, agerar lekledare. När lagen ska klura ut ett märke på bokstaven I så hinner de knappt börja fundera innan Britta Sjönell utbrister: "Instagram"!

– Ja, det känner jag till. Det har jag sett på datorn, kommenterar hon och ett mindre jubel uppstår i samlingslokalen.

Arthur är äldst i Vasastan

"Ibland kan det hjälpa att någon sitter bredvid" säger grundaren Benjamin Kainz. Foto: Sacharias Källdén

Barbro får förklarat hur spelet fungerar av Linnea. Foto: Sacharias Källdén

Jag hoppas kunna ha det här kvar i mitt liv så länge som möjligt

Ger mycket

Vid sin sida har hon Elin Berg som arbetat på Ung Omsorg i två och ett halvt år. Hon kallar det för det "perfekta extrajobbet".

– Det ger mig väldigt mycket. Jag har bara en mor- och farförälder kvar i livet så att träffa äldre personer varje vecka och lyssna på deras historier är fantastiskt, säger hon.

Elin Berg berättar att några i hennes familj arbetar inom äldrevården. Men själv har hon andra planer för framtiden.

– Jag är väldigt intresserad av naturvetenskap. Men jag hoppas kunna ha det här kvar i mitt liv så länge som möjligt, säger Elin Berg.

Människorna bakom den utsträckta handen

Xiaxiang Wu och Eva Ramgren umgås. Foto: Sacharias Källdén

Ung Omsorg

Har 828 anställda ungdomar i hela Sverige som besöker 96 äldreboenden.

UO startades av Benjamin Kantz och hans vän Arvid Morin 2007. Idén är sprungen ur ett liknande UF-företag som Benjamin Kainz startade som tonåring på gymnasiet. Då var visionen att skapa möten mellan unga och äldre. Han berättar att uppskattningsvis 35 procent av de som arbetat hos företaget genom åren i någon mån arbetar med eller studerar till yrken som rör äldre.

– Det kan vara alltifrån sjuksköterskor till sådana som arbetar politiskt med äldrefrågor. Så det är roligt att se, säger han.

Eliot Moskowicz agerar lekledare för "Land och stad" Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.