Skeppsbron ritas om av flera arkitektkontor i ny utställning. Foto: Sacharias Källdén

Åtta arkitektkontor ritar om Skeppsbron

I en ny utställning har åtta arkitektkontor fritt illustrerat hur de tycker att Skeppsbron borde se ut i framtiden.

  • Publicerad 15:18, 9 apr 2019

Det är på ArkDes, nationellt centrum för arkitektur och design på Skeppsholmen, som en ny utställning snart slår upp portarna. I utställningen Arkitekturvisioner: Skeppsbron har åtta arkitektkontor skapat storskaliga ritningar och modeller av förslag för ett framtida Skeppsbron.

Syftet är att inspirera genom att "ge svensk arkitektur en arena för spekulation och kreativitet som inte hämmas av de begränsningar som annars är vanliga i arkitekturprojekt", enligt pressmeddelandet.

Skeppsbron blir bilfri om MP får bestämma

– Skeppsbron och Skeppsbrokajen har spelat en unik historisk roll som ett skyltfönster för Sverige. Området har varit ett nav för handel och en marknadsplats där människor och idéer passerat, men det har också i någon mening fungerat som en bro mellan Stockholm och resten av Europa. Vi tyckte det var intressant att låta en grupp arkitekter i världsklass ta sig an denna komplexa och historiskt laddade plats. Deras förslag visar vilket oöverträffat verktyg arkitekturen är när vi ska föreställa oss framtidens stad, säger James Taylor-Foster, utställningens kurator.

BESKEDET: Då öppnar Slussens nya "guldbro"

Arkitekturvisioner: Skeppsbron är den första i en serie utställningar där några av Sveriges främsta arkitekter tar sig an frågan om vad vi vill att vår stad ska vara. Utställningen öppnar den 26 april med öppet vernissage klockan 18 och pågår till 9 juni.

Deltagande arkitekter är Esencial – Carmen Izquierdo, Elizabeth B. Hatz, Hermansson Hiller Lundberg, AT-HH, OKK+, Krupinski/Krupinska, Nilsson Rahm och Tor Lindstrand.