Åtta dagars fest när Cyklopen fyller fem år

”Gör allt gemensamt.” Det är parollen när kulturhuset Cyklopen i Högdalen firar fem år med ett åtta dagar långt festprogram.

  • Publicerad 15:00, 14 sep 2018

– Välkommen in.

Sanna-Lisa Gesang-Gottowt från föreningen Kulturkampanjen tar en paus i förberedelserna inför den kommande veckans tillställningar. Cyklopen fyller fem år och redan på söndag den 16/9 inleds programmet med jubileumsmarknad. Först åtta dagar senare avslutas firandet.

– Det finns verkligen behov av en plats som drivs ideellt och som bryter ned barriären mellan besökare och producent. Allt vi gör, det gör vi tillsammans. Det här är inte bara ett hus, det är en rörelse, konstaterar Sanna-Lisa som själv började engagera sig i Cyklopen något halvår innan huset var på plats 2013.

Klart: Cyklopen blir permanent – och växer

På plats finns också Elof Hellström, som varit en del av Cyklopen sedan 2007. Det innebär att han blev involverad ungefär när föreningen fick sin första adress på Högdalsbacken vid Magelungsvägen/Snösätravägen. Lokalen förstördes i en anlagd brand 2008 och först fem år senare stod det nya huset på Magelungsvägen klart.

–  Det här är en av få platser i Stockholm som varken är offentlig eller privat. Det är ett tredje alternativ som drivs av en gemenskap och i det ligger också dess politiska potential, säger han.

Vad gäller framtida utmaningar är Elof Hellström och Sanna-Lisa Gesang-Gowott överens: De behöver få hit fler yngre människor som vill engagera sig.

– Det är lustigt att vi ibland kallas ungdomshus när vi själva är 30-50 år, konstaterar Sanna-Lisa med ett skratt.

Kulturhuset Cyklopen vill växa med amfiteater och utescen

Samtidigt vågar de inte spekulera för mycket i framtiden. Cyklopen blir det som deltagarna vill att det ska vara. I början var det punkspelningar var och varannan dag medan det på sistone ofta varit disco. Helt enkelt därför att en av deltagarna vill arrangera discon.

– Hade vi vetat hur framtiden såg ut hade det inte känts särskilt spännande. Det hade inte heller varit intressant för någon att bli aktiv och det är ändå deltagarna som gör huset, förklarar Elof.

Men visst finns det framtidsplaner. Efter långa förhandlingar kom exploateringskontoret och Cyklopen tidigare i år fram till ett nytt förslag på arrendeavtal som innebär att även tomten nu står till Cyklopens förfogande. En utomhusscen, en förrådsbyggnad och ett växthus är några av sakerna som nu diskuteras.

Både Elof och Sanna-Lisa är märkbart peppade över att få dra på sig bygghandskarna igen.
– De som var här då vi byggde huset kände sådan glädje över projektet. Det gör skillnad när man gör någonting som är meningsfullt både för en själv och för andra, säger Elof.

Högdalen bjuder in till planteringsfest

SE FLER BILDER I BILDSPELET HÄR OVANFÖR

Cyklopen. Sanna-Lisa Gesang-Gottowt, Jonas Larsson, Elof Hellström, Terry och Lena Järn gör allt gemensamt. Foto: Sacharias Källdén

Åtta dagars firande

Söndag 16/9

Jubileumsmarknad

Sälj dina begagnade prylar, hantverk, kläder eller konst. Eller kom dit för att fynda, fika eller bara för att titta på huset och människorna.

Måndag 17/9

Klubben för konst och anti-konst

En ny serie kvällar på Cyklopen som vill utforska konstens potential som social mötesplats – bortom rigida institutioner, entreprenörskap och ekonomiska intressen. 

Tisdag 18/9

Biblioteksbar med föreningen Arbetsskrivare

Högläsning ur antologin "Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar" med bland andra Helene Rådberg och Anamarija Todorov. Kvällens DJ:s är Manú och P-drum.

Onsdag 19/9

Nykter pub, quiz och mat av Buchts vänner

Buchts vänner serverar vad som påstås vara Söderorts godaste vegammat och Hyllans Hönor levererar Vantörs roligaste quiz.

Torsdag 20/9

Gör allt gemensamt – en dag full med workshops och introduktionsmöte

Löd-, svets- och ljudworkshops. Dessutom ska det byggas och målas inför lördagens fest. På kvällen hålls ett intromöte om en vill engagera sig i huset.

Fredag 21/9

Nattcafé med SUF

Syndikalistiska ungdomsförbundet bjuder in till frihetligt nattcafé med fika, spel och pyssel.

Lördag 22/9

Tolvtimmarskalaset

Disco, grafffiti för barn, naturutflykter, föreläsningar, llivemusik, poesi och dans är bara ett axplock av allt som sker under kvällen. Allt under parollen "gör allt gemensamt."

Söndag 23/9

OEP firar Cyklopens 5-årsjubileum

One Eyed Punks står för en heldag med olika aktiviteter. Fotoutställning, loppis och ett gäng band på scenen utlovas.

För mer info besök cyklopen.se

Foto: Sacharias Källdén

En dömd för styckmord i Högdalen

Nyheter Kropp hittades vid Flaten – 18 års fängelse Under torsdagsförmiddagen dömdes en man till 18 års fängelse för det uppmärksammade styckmordet i Högdalen i slutet på förra året.torsdag 18/7 12:05

Person anhållen för mord i Johanneshov

Nyheter Offret man i 40-års åldern Under gårdagen hittades en avliden man i en lägenhet i Johanneshov. Nu är en tidigare frihetsberövad person i ärendet anhållen skäligen misstänkt för mord.torsdag 18/7 10:16