Den här bilden på attackkråkan tog Hans von Zeipel tidigare idag, strax innan den aggressiva fågeln slog till igen. Foto: Hans von Zeipel

Attackkråkan är tillbaka på Södermalm

Kråkan som attackerar förbipasserande på Södermalm väcker starka reaktioner på Facebook. "Den går till attack, gärna bakifrån. Det är obehagligt", skriver en boende.

  • Publicerad 20:00, 25 apr 2018

Både förra och förrförra året härjade en argsint kråka i Ånghästparken på Södermalm, mitt mellan Tantolunden och Bergsgruvan. Kråkan har setts av flera förbipasserande som gått genom parken och har blivit en snackis på Facebook.

"Förhoppningsvis så slipper man den galna kråkans attacker i år. Det gjorde väldigt ont sist", skriver en person. "Nu är den otäcka kråkan igång igen. Det här är väl tredje året. Den går till attack, gärna bakifrån. Det är obehagligt", skriver en annan.

Hans von Zeipel, som bor granne med Ånghästparken, såg kråkan så sent som i förmiddags när han gick fram och tillbaka i parken.

– Jag hörde plötsligt ett kraxande och där var kråkan igen. Efter en stund flög kråkan och studsade mot en ung tjejs huvud, hon gick och rastade sin hund. Hon reagerade med att vifta till men jag tror inte fågeln nuddade henne, säger han.

Det är, enligt Hans von Zeipel, tredje året som kråkan uppenbarar sig i parken. Och för två år sedan råkade han själv ut för kråkan.

– Jag gick ovanför parken, på Maria Bangata, och så svepte det plötsligt till och kråkan studsade mot mitt huvud. Jag blev väldigt förvånad, men blev inte skadad.

Kråkan måste bort, menar Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare på stadsmiljöavdelningen.

– I och med att det är ett återkommande problem och folk kan komma till skada så måste vi ta det på fullaste allvar. Och den har ju tidigare angripit folk så det uppstått blodvite, säger han.

Målet är att lösa situationen innan kråkan hinner häcka och lägga ägg. Men hur är ännu inte bestämt.

– Antingen får vi flytta boet eller så får vi skjuta kråkan. Det är de alternativ som finns, säger Tommy Tuvunger.